Oltul printre cele mai sărace județe

107

Potrivit rapoartelor unor instituții care se ocupă cu numărarea sau întrajutorare celor aflați în nevoie, aceștia fiind beneficiari de ajutor social, șomeri fără niciun venit, bătrâni cu pensii mici, sau copiii care merg la școală doar pentru lapte și corn, cu toții ar reprezenta peste 20% din populația județului și care trăiesc în sărăcie sau se află în pericol de excluziune socială.

Toate acestea, datele sunt tratate de către autorității, locale sau centrale, doar prin niște cifre. Avem șomeri indemnizați sau neindemnizați, oamenii care trăiesc din ajutor social, pensionari pe caz de boală, unii apți de muncă, copii a căror unică masă este reprezentată de laptele și cornul primit la grădiniță sau la școală. Și cu toate acestea rămânem uimiți când primim raportul de  țară cu privire la gradul de sărăcie în care trăim. Oltul, un județ printre cele mai mari, cu o populație renumită pentru mândria sa, și cu toate acestea, suntem în topul județelor  sărace.

“Avem acest raport de țară, care a fost făcut public și care ne atrage atenția în ce grad de sărăcie trăiesc semenii noștri, avem strategia națională apărută anul trecut, care vorbește de responsabilități în cadrul fiecărei instituții”, a subliniat directorul AJOFM Olt, Cristinel Cîrloganu, în cadrul ultimei ședințe a Comisiei de Dialog Social, ce avut loc la Prefectură.

Cu toate acestea, se pare că, la Olt nu se știe ce trebuie făcut, dar….se întâlnesc să discute.

Până una, alta, de la o ședință la alta, citim rapoarte de activitate ce prin  cifre se subliniază timid ceea ce vedem pe străzi.

Potrivit AJOFM Olt :”rata șomajului înregistrat la nivel județean, la sfârșitul lunii februarie 2016 a fost de 7,92  %, mai mare cu 0,01 % decât cea din luna ianuarie 2016. Numărul total de șomeri corespunzător lunii februarie 2016 a fost de 13.874  persoane ( din care femei 5.373), cu 16 persoane mai mult  față de luna anterioara. Din totalul șomerilor înregistrați – 13.874, 2.778 sunt șomeri indemnizați ( 2.046 indemnizație de șomaj 75% și 732 indemnizație de șomaj 50%) și 11.096 neindemnizați. Din totalul șomerilor înregistrați în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt femeile reprezintă 38,73%, rata șomajului în rândul femeilor fiind de 6,43%”.

Iar potrivit raportului de activitatea al AJPIS Olt:” pe parcursul anului 2015, agenția a administrat și gestionat un număr total de 21 beneficii de asistență socială, efectuând plăți în valoare de 210.743.300 lei pentru un număr mediu de 145.636 beneficiari. Menționăm că în anul 2015, ca urmare a controlului Curții de Conturi, a Inspecției Sociale, cât și a măsurilor dispuse de AJPIS Olt, s-au constituit debite în suma de 1.233.037 lei din care au fost recuperate debite în suma de 991.510 lei”.

Cu toate aceste, mai marii Oltului știu să discute, despre una, despre alta, despre viitorul oltenilor, sau al lor. Cert este că nici din cifre, nici în buzunarele oamenilor nu se vede bogăția promisă în campaniile electorale.