Din 112 primari olteni, doar nouă înțeleg importanța acreditării serviciilor sociale pentru comunitățile pe care le conduc.
Primarii olteni nu reușesc să înțeleagă nici acum, în 2016 pârghiile legislației în vigoare care le-ar aduce mai mulți bani la bugetul local. Un pas spre a atrage bani europeni este cel de a acredita serviciile sociale din cadrul primăriilor.
La această dată, în Olt din 112 primării doar nouă primari au înțeles importanța acreditării acestui serviciu, și implicit deschiderea față de recomandările Agenției Județene de Plăți și Inspecții Sociale.
România aeste recunoscută pentru problemele din cadrul asistenței sociale, dar este și una dintre țările europene cu o legislație amplă în acest domeniu. Cu toate acestea edilii locali nu prezintă interes față de acest aspect.
Poate că nu cunosc întreaga legislație, sau poate consideră această problemă una fără prea multă importanță. Deși acreditarea unui astfel de serviciu nu presupune o muncă elaborată, cu toate acestea primarii olteni au neglijat acest aspect.
Poate că dacă ar cunoaște că acreditarea acestui serviciu din cadrul administrației locale aduce puncte în plus la evaluarea unui proiect pentru a cărei punere în aplicare sunt solicitați bani europeni, ar fi mai deschiși față de AJPIS Olt.
“Nu am găsit înțelegere din partea primarilor, deși îi chemăm la întâlniri, doar câțiva vin. În prezent, în Olt din 112 primării doar Slatina,Caracal , Corabia și Drăgănești Olt au acretitat serviciul social, iar din mediul rural, doar cinci localități au acreditare. Noi nu îi putem obliga, dar așa pierd diverse facilități”, a specificat directorul AJPIS Olt , Ileana Ghiță.
Cu toate acestea, nu de puține ori edilii olteni se plâng că nu au bani pentru realizarea unor proiecte, sau că nu au primit finanțare, deși 104 dintre ei nu solicită o acreditare ce ar aduce beneficii comunității pe care o conduc.