Cioloș nu mai acordă prea multă atenție schimbării din funcție a prefecților

1217

Premierul Dacian Cioloș a anunţat luni în plenul Camerei Deputaţilor că a ezitat să participe la dezbaterea privind schimbarea prefecţilor, pentru că este o atribuţie administrativă exclusivă a Guvernului şi nu reprezintă o „problemă majoră”.

„Am ezitat să vin să vin în faţa dumneavoastră astăzi pentru a participarea pe care aţi propus-o. Nu văd în ce măsură criteriile în desmnarea prefecţilor intra în categoria problemlor de interes major pentru viaţa politică economică sau socială, fiind o problemă administrativă a Guvernului, conform legislaţiei actuale.Numirea şi eliberarea din funcţie a prefecţilor sunt de competenta exclusivă a Guvernului, iar criteriile avute în vedere la numirea noilor prefecţi sunt doar o componentă a unui proces de analiza. Nu înţeleg să detaliez de la caz la caz rezultatele analizei efectuate care cade în sfera prerogativelor executive”, a spus Dacian Ciolos.

Acesta a explicat că potrivit legii prefecţii ar trebui desemnaţi prin concurs, însă excepţia a devenit regulă şi peste 90 de prefecţi şi subprefecţi au fost numiţi temporar, fără concurs, lăsând deschisă posibilitatea schimbării lor din funcţie.

Ciolos a arătat că „avem de-a face cu o legislaţie a cărui spirit a fost modificat” şi că a ales la rândul său să îi numească fără concurs pe prefecţi până când legea privind desemnarea şi selectarea acestora vă fi inbunatatita, urmând că ulterior adoptării acestei legislaţii inclusv prefecţii desemnaţi de actualul Guvern să fie reevaluaţi.