Tia Mare, primii paşi spre statutul de comună europeană

1022

Comuna Tia Mare este una dintre cele mai mari localităţi ale judeţului Olt. Ca majoritatea alşezărilor de pe la noi, cei mai mulţi dintre locuitori sunt oameni în vârstă, pe care puterile i-au lăsat. Cei tineri care au ales să trăiască în comuna natală sunt oameni harnici, asemeni celor care locuiesc pe malul drept al Oltului. Cu toţii trăiesc din grădinărit. Cultivă legume în solarii sau la câmp, iar din profitul obţinut şi-au reabilitat şi modernizat casele (dacă nu şi-au construit altele noi). Ca să fie ,,în ton” cu sătenii, conducerea administraţiei locale s-a zbătut să obţină banii necesari introducerii utilităţilor, modernizării drumurilor şi creării confortului urban necesar membrilor comunităţii. Efortul depus s-a concretizat deja într-o serie de investiţii, cu care actualul edil, aflat la primul mandat, dar cu o experienţă importantă în administraţie, se poate mândri.

 

Apă şi canal, ca la oraş

Administraţia locală a demarat încă de anul trecut lucrările de introducere a sistemului de alimentare cu apă, dar şi a reţelei de canalizare. Potrivit primarului Virgil Gulie, o treime din lucrări a fost deja realizată.
,,Ne-am stabilit prorităţile în funcţie de nevoile cetăţenilor. Pentru a putea să le oferim condiţii civilizate pentru ca ei să rămână aici, în sat, cum se spune, am pus pe primul plan oferirea utilităţilor necesare- apă, canal, drumuri. Le-am amintit în ordinea în care am considerat că sunt importante din punct de vedere al priorităţii. Vă pot spune că, în momentul de faţă, alimentarea cu apă s-a realizat în proporţie de 37 %. Avem conductele băgate în satele Doanca, Tia Mare şi jumătate din Potlogeni. Urmează să fie aduse şi bazinele. Lucrările sunt în toi la acest proiect. Până acum constructorul a dat dovadă de seriozitate şi sperăm ca lucrurile să meargă bine şi lucrarea să se finalizeze în termenl prevăzut în contract. Referitor la canalizare, care se realizează prin Compania de Apă, la nivel de judeţ, ne-au fost aprobaţi în jur de 8 Km de canal”, ne-a măturisit edilul din Tia Mare, Virgil Gulie.
Proiectul ce prevede alimentarea cu apă a comunei este unul dintre cele mai importante pentru că în zonă, datorită nivelului ridicat al pânzei freatice, apa are o calitate îndoielnică. Introducerea apei şi a canalizării este văzută ca un pas important spre o viaţă mai bună. Iar preţul pe care-l vor plăti localnicii pentru aceste utilităţi nu va fi unul prea mare, pe care să şi-l poată permită.
,,Preţul unui metru cub de apă de calitate va fi cu puţin peste doi lei”, a mai spus edilul.

Deocamdată, doar piatră pe uliţe

Lucrările de introducere a apei şi canalului a făcut practic imposibilă fie şi asfaltarea câtorva kilometri din reţeaua de drumuri comunale. Pentru ca prin satele comunei să se poată circula chiar şi atunci când vremea nu este prietenoasă, uliţele satelor au fost pietruite.
„Nu pot să spun că drumurile noastre sunt de o calitate foarte bună. Sunt pietruite, în fiecare an am băgat piatră. Ştiu că este an electoral şi asfaltul are priză la oameni. Sunt conştient de treaba aceasta. Dar e logic să băgăm apă şi canal şi apoi să băgăm asfalt. Nu putem să asfaltăm astăzi o uliţă- două şi peste câteva luni să distrugem asfaltul pentru că trebuie să băgăm conductele de apă şi canal. Trebuie să facem totul într-o ordine firească, logică”, ne-a spus edilul comunei.

Fondurile europene completează bugetul de investiţii

Au sau nu bani, sătenii din Tia Mare îşi achită cu conştiinciozitate obligaţiile faţă de bugetul local, aprope 80% dintre ei achitându-şi taxele şi impozitele locale.Chiar dacă banii sunt cheltuiţi cu multă chibzuinţă, ei sunt insuficienţi pentru câte se doreşte a fi realizate în localitate. Pentru a suplini bugetul pentru investiţii, autorităţile din Tia Mare au accesat şi bani de la Uniunea Europeană. Nu au fost mulţi, dar suficienţi pentru ca să se achiziţioneze un buldoexcavator, dar şi 40 de costume populare pentru copiii din localitate, membrii ai ansamblurilor de dansuri populare.
,,Utilajul ne este de mare ajutor. Facem cu el o serie de lucrări cu costuri minime. Nu cheltuim bani decât cu salariul angajatului care-l conduce şi cu combustibilul. Dacă era să-l închiriem, costurile erau de câteva ori mai mare. În plus, acum putem să-l închiriem şi să încasăm bani”, a mai spus primarul Virgil Gulie.

Educaţia tinerei generaţii, pe primul plan

Comuna Tia Mare este situată la o distanţă de câteva zeci de kilometri de cel mai apropiat oraş. Cu toate acestea, elevii de aici beneficiază de condiţii de educaţie ca la orice şcoală din mediul urban. Iar acest lcuru reiese şi din performanţele şcolare ale elevilor. Pentru a nu mai frecventa învăţământul simultan, copiii din satele componente sunt aduşi cu două microbuze şcolare la unitatea de învăţământ de la centrul comunei. Aici au tot ce le trebuie, de la dascăli bine pregătiţi care-şi dau interesul pentru ca ei să înveţe cât mai bine, până la o bază educaţională modernă. Au la dispoziţie un biblionet pentru a se pune la curent cu orice informaţie doresc, dar şi un teren de mini-fotbal cu gazon sintetic. Dar bucuria cea mai mare a primarului Virgil Gulie o reprezintă viitoarea sală de sport. A visat de mult la această investiţie, a bătut multe drumuri şi a întocmit numeroase documentaţii. ,,Lucrările la sala de sport vor începe în scurt timp. E un proiect mai vechi. Un proiect de suflet la care am ţinut. Este un vis care mi se va îndeplini. Sala de sport va avea o capacitate de 80 de locuri şi va fi construită, în apropierea şcolii, la aproape 50 de metri, prin Compania Naţională de Investiţii”, ne-a mărturisit primarul, plin de mândrie şi bucurie.

Sănătatea locuitorilor, o altă prioritate pentru administraţia locală

Locuitorii din comuna Tia Mare se pot considera norocoşi, atunci când vine vorba de asigurarea sănătăţii. Spre deosebire de sătenii din alte localităţi rurale ale judeţului unde nu există medic de familie, ei a avut chiar şi posiilitatea de a opta între cei doi specialişti din comună. În scurt timp, oamenii de aici vor putea beneficia şi de serviciile a doi stomatologi. Primarul ne-a mărturisit că este în discuţii cu aceşti medici care intenţionează să-şi deschidă cabinet la Tia Mare.
,,Pe viitor am în vedere demararea unui proiect care prevede, printre altele, dotarea cu o centrală termică a cabinetelor medicale, astfel încât oamenii, atunci când merg la medic, să beneficieze de cele mai bune condiţii. Şi planul meu privind sprijinirea medicilor în vederea asigurării unui act medical de calitate nu se opresc aici”, a mai spus şeful administraţiei din Tia Mare.

Tradiţiile culturale sunt duse mai departe de copii talentaţi

Viaţa artistică din comună este una activă, în localitate existând un ansamblu de dansuri populare. Repetiţiile se fac în Căminul Cultural, recent renovat. Talentul şi dăruirea lor, dublate de condiţiile foarte bune şi de dotarea pusă la dispoziţie de administraţia locală, reprezintă un ansamblu de condiţii care conduc la performanţă.
„Cine nu are tradiţii, nu are rădăcini. Acesta este principiul după care m-am ghidat. Am făcut tot ce a depins de mine pentru a-i ajuta pe copii să ducă mai departe tradiţiile culturale locale. Le-am achiziţionat costume populare noi şi am renovat căminul cultural. Acum au unde face repetiţii în condiţii foarte bune şi cu ce se prezenta la concursuri şi spectacole. Iar ei, copiii, ne-au răsplătit prin diplomele obţinute, efortul depus în asigurarea celor necesare performanţei. Sunt bucuros şi mândru de evoluţiile lor! De fiecare dată au impresionat juriul şi au obţinut diplome. Sunt copiii noştri şi avem obligaţia de a le fi alături pe toate planurile şi ori de câte ori au nevoie de sprijinul nostru. Sunt bucuros că, în fiecare an de ziua comunei, îi am pe scenă şi sunt mai aplaudaţi decât oricare alt artist invitat”, ne-a spus, entuziasmat, edilul.

Lucrurile bune se fac în timp, proiectele durabile necesită două mandate

Primarul Virgil Gulie a decis să intre în cursa electorală pentru un nou mandat. Îşi doreşte acest lcuru pentru a finaliza proiectele începute care vor transforma comuna într-o aşezare europeană.
„Cert este că nimeni nu este bătut în cuie. Cine gândeşte aşa, greşeşte. Eu am în plan ca anul acesta să finalizez lucrările la apă şi canalizare pe toate uliţele comunei. Să construiesc trotuare pe marginea drumului judeţean ce străbate comuna. Vreau să renovez exteriorul școlii de la Tia Mare, dar şi clădirea Primăriei. Sunt foarte multe de făcut, dar trebuie să ai ambiţie. Ce-i drept, banii nu ajung niciodată, dar nici nu trebuie să te întinzi mai mult decât îţi este plapuma”, a concluzionat primarul. El ne-a mărturisit că tocmai de la aceste proiecte investiţionale pleacă şi dorinţa sa de a candida pentru un nou mandat în fruntea administraţiei locale.
,,Pentru a duce la bun sfârşit proiecte importante, nu este suficient un singur mandat, e nevoie de două. Poate că din afară lucrurile se văd altfel, dar realitatea este că, de la dorinţa de a introduce apa şi canalul, până la împlinirea lui, sunt multe etape de parcurs. Toate necesită timp. E nevoie de timp pentru a întocmi proiectul, pentru ca el să fie aprobat, licitaţiile în urma cărora se stabileşte constructorul sunt demersuri de lungă durată, iar despre implementarea unui proiect ce să vă mai spun… Totul durează. Noi am trecut deja de unele etape pentru a ne îndeplini visele cele mai frumoase, dar mai avem câteva hopuri de trecut”, a mai susţinut edilul din Tia Mare.
El este favorit în lupta electorală ce urmează a avea loc la început de iunie. După cum indică sondajul realizat de noi, Virgil Gulie va obţine cel de-al doilea mandat în fruntea localităţii cu o majoritate de voturi.