Recunoştinţă financiară veşnică pentru revoluţionarii din scripte

1210

Zeci de olteni din localităţi în care în decembrie 89 nu s-a întâmplat nimic beneficiază de recunoştinţa financiară a statului pentru contribuţia adusă la ,,eliberarea” poporului de sub ,,dominaţia comunistă”. Mai grav este că, deşi decidenţii politici cunosc situaţia, continuă să o accepte şi să scoată sume frumoase din visteria statului pentru a le recompensa tupeul şi nesimţirea de a se considera victime într-un război la care nu au luat parte sub nicio formă. Cei mai mulţi dintre ei sunt sau au fost oameni politici, persoane publice care au ştiut unde, când şi pe cine ,,să ungă” pentru a-i ,,înnobila” cu statutul de ,,revoluţionari”. O categorie pentru care statul pare a fi decis să-i fie veşnic recunoscător financiar.

Revoluţionarul din braţele bunicii

Într-un document dat recent publicităţii de Guvern se arată că, în perioada 1992 – 2014, casele de pensii au efectuat plăţi reprezentând pensii şi indemnizaţii reparatorii pentru urmaşii eroilor – martiri şi revoluţionari în cuantum de peste 3,2 miliarde lei. În perioada 1992 – 2011 numărul beneficiarilor de pensii şi indemnizaţii reparatorii a crescut de la 500 la 17.109. În perioada 2012 – 2014, numărul acestora a scăzut la 11.433 persoane. A scăzut numărul, nu şi beneficiile. În plus, unii dintre cei pentru care ţara, prin aleşii ei de la toate nivelurile, îşi arată recunoştinţa sunt nişte infractori. Este şi cazul unui ,,revoluţionar” din Corabia. Potrivit aceluiaşi document, el avea la vremea respectivă nici mai mult, nici mai puţin de cinci ani. ”În cazul dosarului nr.975 s-a constatat că o persoană, născută în oraşul Corabia, care în anul 1989 avea vârsta de 5 ani, a deţinut certificatul nr.1589/05.10.1991 care atestă calitatea de rănit în legătură cu evenimentele Revoluţiei române din 1989 şi certificatul de luptător pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 – rănit, seria RT, nr. 00424/07.05.1997, ambele dobândite în baza Legii nr.42/1990”, se precizează în raportul Corpului de Control al premierului. Mai grav este că dosarul tânărului revoluţionar din Olt conţine o serie de documente false, ce puteau fi descoperite la o simplă lecturare.

Politicieni şi ziarişti, pe lista revoluţionarilor

La nivelul judeţului Olt, în evidenţele SSPR figurau în urmă cu un an un număr de 188 revoluţionari. Dintre aceştia, 11 erau urmaşi de erou-martir, 14 luptători răniţi, 2 luptători reţinuţi, 2 participanţi (calitate onorifică) şi 159 luptători remarcaţi prin fapte deosebite. O parte dintre aceştia au beneficiat de o serie de facilităţi. Pentru o parte dintre ei, ajutorul statului este justificat, pentru alţii nu. Potrivit autorităţilor, în plată se aflau la aceeaşi dată 6 urmaşi de erou-martir, 13 răniţi, din care 1 cu grad I de invaliditate, 4 cu gradul II de invaliditate, 3 cu gradul III şi 5 fără grad de invaliditate, precum şi 46 luptători remarcaţi prin fapte deosebite. Printre aceştia se numără şi o serie de personalităţi publice. Nu o să le dăm numele pentru că s-ar impune o analiză pentru fiecare în parte şi ar fi multe de spus, cel puţin în cazul unora. Cei mai mulţi, însă, nu au făcut decât să tragă nişte sfori la momentul potrivit pentru a căpăta statutul privilegiat, alţii s-au aflat prin diverse instituţii şi au avut curajul să strige împotriva fostei puteri comuniste, alţii, în schimb, s-au aflat în armată şi au participat efectiv la evenimentele din iarna lui ´89 ce au avut loc în marile oraşe.

Avantaje materiale numeroase pentru revoluţionarii de carton

Foarte mulţi dintre deţinătorii de certificate care confirmă participarea sub o formă sau alta la evenimentele din decembrie ´89 beneficiază de diverse avantaje. Numai la nivelul Slatinei 101 persoane au fost împroprietărite în baza Legii nr. 42/1990, iar 135 au fost scutite de la plata obligaţiilor către bugetul local. Iar avantajele acestora nu se opresc aici. Ele cresc din acest an, graţie unui amendament depus de un consilier PSD la un proiect de hotărâre ce prevede scutirea de la plata unor taxe şi impozite locale a unor categorii de locuitori. Persoanele care au calitatea de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989”, precum şi urmaşii eroilor martiri, şi sunt încadraţi în Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 nr.341/2004, nu plătesc impozitul pe clădiri pentru locuinţa situată la adresa de domiciliu, impozitul pe teren aferent clădirii de locuinţă, situată la adresa de domiciliu şi impozitul pe mijloacele de transport aferentă unui singur autoturism tip hycomat sau a unui mototriciclu.