Şansă la viaţă pentru mai mulţi nou-născuţi la Spitalul Judeţean

897

Astăzi, la maternitatea slătineană, 9 copii au nevoie de tratament în incubator, unitatea având funcţionale 7 aparate. Completarea dotării este solicitată de ani buni, vestea bună venind zilele acestea, prin lansarea programului “Mama şi copilul”. Deficitul de incubatoare va fi completat cu încă 5 aparate.

Statisticile spun că 20.000 de copii se nasc anual înainte de termen în ţara noastră, mulţi dintre ei neavând nicio şansă de supravieţuire pentru că maternităţile nu sunt dotate cu aparatură performantă. La fiecare cinci ore, un copil mai mic de un an moare, astfel România ajungând să fie pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate infantilă. Dacă maternităţile ar fi dotate corespunzător, trei sferturi dintre bebeluşi ar putea fi salvaţi.
Pentru a se da o şansă nou-născuţilor prematur, hipotermici sau cu diverse probleme de sănătate ce necesită tratament în incubator, Ministerul Sănătăţii a lansat programul “Mama şi Copilul”, prin care toate unităţile spitaliceşti de specialitate din România vor fi dotate cu incubatoare. Ministrul Patriciu Achimaș- Cadariu a anunțat astăzi alocarea fondurilor necesare din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru dotarea spitalelor cu necesarul de incubatoare- 597 de aparate, dintre care 465 vor fi destinate celor 114 unități spitalicești locale, suma alocată din buget fiind de 33 milioane lei. Contribuţia spitalelor la achiziţoionarea aparatelor necesare va fi de minim 10% din valoarea totală.

5 incubatoare la Slatina

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a solicitat 5 incubatoare. „Este extrem de necesară achiziţionarea de incubatoare şi dotarea spitalului cu încă 5 aparate. Noi, medicii, cerem în fiecare an suplimentarea numărului de incubatoare, şi ori de câte ori ni se iveşte ocazia, însă până acum nu am primit răspuns pozitiv, aparatura fiind extrem de scumpă. În acest moment avem funcţionale 7 incubatoare, iar pe terapie intensivă avem 9 copii. Necesitatea achiziţionării de noi incubatoare vine şi pe fonul creşterii numărului de prematuri, dar şi a nou-născuţilor cu probleme ce necesită ţinerea sub observaţie în incubator. Aşa că este binevenit acest program”, ne-a declarat Lucica Alexe, şeful Secţiei Neonatologie din cadrul SJU Slatina.
In general, beneficiază de tratament în incubator copiii prematuri, cei cu greutate foarte mică, cei hipotermici sau bolnavi. De asemenea, incubatorul este folosit şi pentru transportul nou-născuţilor de la un spital la altul sau pentru a ţine sub observaţie nou-născuţii cu probleme de sănătate. Scopul incubatorului este să păstreze temperatura şi umiditatea optimă, să ofere o cantitate suficientă de oxigen şi să izoleze nou-născuţii, protejându-i de infecţii şi alţi factori externi cu potenţial nociv.