Slătineanul Vlad Tănase a plecat spre Cercul Polar, de unde se va da startul pe 11 martie la Ultra-maratonul 6633 Arctic Ultra. Alături de alţi doi români– Andrei Roşu şi Tibi Uşeriu, slătineanul trebuie să străbată în opt zile 566 de kilometri, înfruntând temperaturi de până la minus 70 de grade Celsius și rafale de vânt ce ating viteze de până la 200 de kilometri pe oră. România este prima ţară din istoria ultra-maratonului Canadei care are trei sportivi participanţi la cea mai dificilă competiţie a lumii, în 9 ani doar 19 sportivi din lume reuşind să termine cursa.
„Trebuie să vrei, nu să îți dorești, aici e cheia…”, este motto-ul după care se ghidează slătineanul Vlad Tănase, 31 de ani, unul dintre cei trei români care participă la cea mai dificilă competiţie a lumii- Ultra-maratonul 6633 Arctic Ultra. Startul competiţiei va fi dat pe 11 martie şi va dura timp de opt zile. Aventurierii vor pleca de la Cercul Polar într-o cursă de 352,64 mile- peste 560 de kilometri pe care trebuie să-i parcurgă în 150 de ore, până la banchiza Oceanului Arctic, şi vor trage după ei o sanie cu zeci de kilograme de echipament, mâncare şi băutură. Totul la temperaturi ce pot atinge chiar minus 70 de grade Celsius şi cu vânt puternic, ce poate sufla şi cu 200 de kilometri pe oră. Performanţa pe care încearcă s-o obţină Vlad Tănase alături de Andrei Roşu şi Tibi Uşeriu a fost atinsă de doar 19 sportivi din întreaga lume, în 9 ani.
Pentru a scrie istorie, olteanul s-a antrenat extrem de dur: a alergat la bustul gol iarna, a dormit sub cerul liber în nopţile geroase şi au făcut multe duşuri reci. „Fiecare îşi gestionează timpul aşa cum îşi doreşte. Noi am zis că urmărim cam patru ore de somn pe noapte, în rest 20 de ore să mergem şi să alergăm încontinuu.”, a declarat maratonistul.
Traseul este următorul: Eagle Plain (start) – Arctic Circle (37km) – James Creek (111km) – Fort McPherson (186km) – Tsiigehtchic (248km)- Caribou Creek (330km) – Inuvik (378km) – Swimming Point (491km) – Tuktoyaktuk (566km).
La această cursă s-au înscris 12 concurenţi, alături de români alergând concurenţi din Anglia, SUA, Scoţia, Franţa, Australia, Singapore şi Zimbabwe.
Participare cu scop nobil- ambasadori ai împăduririlor
Vlad Tănase este, alături de colegii săi, ambasadorul unei campanii de împădurire, ultra-maratonul fiind şi o chemare la acţiune, astfel încât sudul țării să nu ajungă la deșertificare. Cu ocazia acestui eveniment, a fost creată special pagina de facebook „ALEG SĂ ÎMPĂDURESC – Alergăm la extremele climatice pentru Pădurea Copiilor”, unde vor fi postate noutăţi despre cursă. „Cei trei alergătorii, ambasadorii campaniei, îşi vor testa limitele la extreme climatice pentru a trage un semnal de alarmă despre cât de drastice sunt aceste condiții. Aleg să împăduresc este o campanie ce îşi propune să ajungă la 2 milioane de oameni, să implice 10.000 de suporteri Pădurea Copiilor (minim 2000 de alergători la Crosul Pădurii 2016) şi să împădurească 35.000 de metri pătraţi de pădure nouă în zone vulnerabile la schimbările climatice”, este postat pe pagina de socializare.
Slătineanul nostru a mărturisit pe blogul personal că participă cu teamă la competiţia 6633 Ultra Artic. „Merg să particip la ceea ce se anunţă a fi o ediţie dură a celei mai dificile curse de ultramaraton de pe planetă. (…) Mi-e frică de ce-o să fie acolo, dar consider că frica previne ignoranţa şi desconsiderarea, mă face mai atent şi mai prevăzător. (…) Am văzut cum e să-ţi pui întrebări, să te îndoieşti de tine în momente de efort şi epuizare. Şi, deşi de fiecare dată am găsit resursele necesare să trec peste acele obstacole, acum mi-e mai frică ca niciodată. Mi-e frică, dar am încredere în acelaşi timp că o să reuşesc. (…) Ştiu că 6633 mă va dezbrăca de toate învelişurile pe care le am. Mândrie, trufie, ignoranţă, delăsare, răutate. Astea sunt doar câteva dintre ele, mai am şi altele. Vreau doar ca de frică să scap atunci când voi ajunge la finish. Atât vreau”, a scris acesta.
„Găzduit” de Slatina până la majorat
Maratonistul s-a născut la Slatina pe 7 februarie 1985, iar în prezent locuieşte în Capitală, unde lucrează într-o corporaţie multinaţională, fiind consultant fiscal. „M-am născut într-o dimineaţă geroasă de februarie, acum vreo 30 de ani, în sudul ţării. Slatina este oraşul care m-a găzduit până pe la 18 ani, când am plecat spre capitală pentru studiile superioare. Ca tot omul. Revin la Slatina cu mare drag însă, oricând. Am multe care mă leagă de acest frumos oraş.”, se prezintă acesta pe blogul personal.
A început să alerge în urmă cu 6 ani, prima cursă fiind Semimaratonul Internațional București, anul trecut trecând cu bine peste cea mai mare provocare din viaţa sa- UltraBalaton, cursa de 222 de kilometri desfăşurată în Ungaria, în jurul lacului Balaton. A alergat fără pauză şi a parcurs uriașa distanță în 30 de ore, 48 de minute și 52 de secunde, clasându-se pe locul 42, doar 75 de concurenţi din cei 189 înscrişi la start trecând linia de sosire.
Spune că atunci când aleargă, simte că trăieşte. „De ce alerg? Pentru că asta mă face să simt că trăiesc cu adevărat şi pentru că mă ajuta în viaţa de zi cu zi. De ce alerg asemenea distanţe? Pentru că distanţele astea mă fac să mă cunosc mai bine, mă fac să explorez zone „străine” de dinăuntrul meu, să exploatez resurse fizice şi mentale despre care nu ştiam că există. Şi pentru că fiecare astfel de încercare m-a schimbat într-un mod foarte profund”, mărturiseşte el pe blog.
Următoarea cursă, la care va participa tot ca ambasador al campaniei de împădurire alături de coechipierii de la Ultra-maratonul 6633 Arctic Ultra , va fi Marathon des Sables, în perioada 8 – 18 aprilie, o cursă de 250 kilometri de alergare în deşertul Saharian, unde vor înfrunta temperaturi de peste 55 de grade.