Un oltean a dus râia în Argeş, băgând Spitalul Ştefăneşti în carantină

870

Un bărbat de 68 de ani din Olt, internat la Spitalul de Boli Cronice și Geriatrie “Constantin Bălăceanu Stolnici” Ștefănești, a băgat unitatea în carantină, transmiţând râia soţiei, precum şi la două asistente medicale.

Stare de alertă la Spitalul de Boli Cronice şi Geriatrie Şetfăneşti, Argeş, după ce un pacient a fost depistat cu râie. Spitalul a fost băgat în carantină, după ce râia a fost luată de două asistente medicale care îngrijeau pacientul, scabia fiind o boală care se transmite foarte repede, prin atingere, parazitul având o perioadă de incubație între 10 – 21 de zile.

Pe 15 februarie, la Ştefăneşti a fost internat un bărbat în vârstă de 68 de ani, din judeţul Olt, cu amputaţii la picioare, prezentând o plagă suprainfectată. Cum bărbatul stă la pat, prezenta şi o formă rară de dermatită, cu aspect de solzi de peşte, fapt care a împiedicat personalul medical să vadă că pacientul avea de fapt scabie. „Am internat în data de 15 februarie un pacient cu multiple afecţiuni, cu diabet zaharat, el având amputație de coapsă stângă și amputație antepicior drept. La antepiciorul drept prezenta o plagă suprainfectată, cu dureri severe la nivelul membrelor fantomă, acesta fiind principalul diagnostic pentru care pacientul a fost îndrumat către compartimentul de Îngrijiri Paliative. În afară de aceste probleme, pacientul prezenta, de aproximativ o lună-două, leziuni de dermatită, leziuni generalizate pe tot corpul pentru care fusese evaluat la dermatologie. Se bănuia o etiologie paraneoplazică, se indicase tratament local cu creme specifice și se indica internarea într-un spital de boli cronice„, a declarat presei medicul primar Mariana Neamțu.

Scabia a fost descoperită la soţia bolnavului, atunci când a venit în vizită. Femeii i s-a făcut rău, iar atunci când asistentele au vrut să-i ia tensiunea, s-a descoperit că are râie, în urma verificărilor constatându-se că şi dermatita pacientului este de fapt tot râie şi că parazitul fusese contactat şi de către două asistente.

Salonul în care a stat bolnavul a fost deparazitat şi sigilat, asistentele fiind tratate şi izolate la domiciliu.