Crimă deslușită după 18 ani: ar fi ucis-o să nu plece în China

1145

În 1998, Mihaela Fulga, din comuna olteană Iancu Jianu, profesoară de chineză în Capitală, a fost găsită moartă în casă, ucisă cu bestialitate. După 18 ani, pe baza probelor ADN și a unui bilet găsit de mama tinerei, poliţia a reținut un profesor universitar, suspectat că este autorul crimei. Fostul iubit al profesoarei fusese suspect și atunci, fără ca anchetatorii să aibă suficiente probe pentru incriminarea sa. Motivul stabilit acum este gelozia și teama ca Mihaela să nu-l părăsească și să plece în China, unde obținuse o bursă.

Tânără, foarte frumoasă, deșteaptă și cu o carieră de succes. Mihaela Fulga, în vârstă de 30 de ani, plecase din comuna Iancu Jianu și se stabilise în Capitală, unde preda limba chineză. Locuia singură în Sectorul 3, cu chirie, în garsoniera unor consăteni și urma să plece la specializare în China, unde obținuse o bursă. ,,Era o fată dornică de afirmare, a fost și pe la televiziuni, a făcut emisiuni. Să înveți chineza nu e ceva ușor, obținuse și bursă”, povestește fratele ei. A fost găsită însă moartă în pat, după mai multe zile, în stare de putrefacție. Fusese lovită cu un ciocan sau toporişcă pentru şniţele în cap, iar din geantă îi lipseau buletinul, cheile, telefonul şi două bijuterii, totul indicând drept motiv al crimei un jaf. Poliția l-a suspectat pe fostul iubit, acum în vârstă de 60 de ani, profesor universitar de Istoria artelor la Facultatea de Arte a Universităţii Hyperion, arhitectul Dan Păcurariu, care făcuse o pasiune nebună pentru olteancă, rudele povestind anchetatorilor că suna insistent la uşa acesteia şi îi băga bilete pe sub uşă. Cu toate că era suspect pentru crimă din gelozie, probele au fost insuficiente la acea vreme pentru incriminarea cadrului universitar. Tragedia s-a petrecut în 1998.
Au trecut de atunci 18 ani, timp în care crima a rămas cu autor necunoscut. Ancheta nu a fost însă abandonată. Acum, probele ADN prelevate de la fața locului și un bilet găsit de mama Mihaelei într-o carte a acesteia, au readus ca principal suspect în atenţie pe fostul iubit. Poliţiştii de la Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei l-au reţinut pe bărbat și, dacă se va dovedi că el este criminalul, riscă până la 25 de ani de închisoare.

Filmul unei tragedii

Rudele Mihaelei nu mai locuiesc în comuna Iancu Jianu, mama și fratele mutându-se în comuna doljeană Brădeşti. După 18 ani, timp în care a sperat că va fi găsit și pedepsit criminalul sorei sale, fratele Cristi își amintește momentele cumplite din ziua în care a aflat că n-o să-i mai audă niciodată glasul Mihaelei. ,,El, criminalul, a sunat la mama mea la Iancu Jianu, s-o întrebe unde-i sora mea, că nu răspunde, tot insistent. Mama mea s-a speriat, ştiind că e puţin cam dubios el şi a sunat la sora mea, care stătea în Bucureşti, într-o garsonieră cu chirie, la nişte prieteni din Iancu Jianu. La ora zece jumate noaptea s-a deplasat proprietarul acolo, a bătut la uşă şi a văzut că nu-i răspunde, i s-a părut că simte miros din cameră,a sunat la poliţie, s-a spart uşa şi au găsit-o moartă de câteva zile. M-au sunat şi pe mine părinţii, în jur de 4 dimineaţa am ajuns şi eu în Bucureşti. Anchetatorii au stabilit că a murit în mod violent, în pat, i s-au aplicat foarte multe lovituri, peste 11-12, nu mai reţin, cu un ciocan în cap. Uşa nu a fost forţată, e clar că cine a intrat a închis cu cheia după aceea”, povestește Cristi.

Motivul crimei: gelozia

Profesorul Păcurariu este suspectat că și-ar fi ucis iubita din gelozie, de teamă să nu fie părăsit, familia legând momentul crimei de faptul că acesta aflase că profesoara pe care încerca s-o determine să se întoarcă la el l-ar putea părăsi plecând în China. ,,Directoarea unde sora mea preda chineza lao şcoală în Bucreşti i-a spus respectvului că ea urma să plece cu o bursă în China. Sora mea a căutat să nu-i spună, pentru că el o ameninţa că, dacă se desparte de el, o omoară. El a căutat-o la liceu, iar directoarea ştind că sunt prieteni, sora mea nu i-a spus că s-au despărţit, i-a dezvăluit plecarea în China. La câteva zile, s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, își amintește fratele.
Au trecut anii, dosarul a fost preluat de persoane mai tinere. Acum 5 ani, anchetatorii au contactat-o din nou pe mama victimei, păstând contactul, iar în urmă cu doi ani femeia le-a spus că a găsit un bilet scris de suspect. ,,Mama mea când se simțea rău, mai răsfoia lucruri de la ea și l-a găsit într-o carte. Printre altele, scria că dacă te desparți de mine, eu nu accept și te omor și era semnat de el. Anchetatorii au venit și cu o cheie la noi să întrebe dacă o cunoaștem, se potrivea la garsoniera ei. Astăzi, spre marea mea bucurie, am aflat că a fost arestat.”, declară Cristi.

Profesorul universitar suspectat de crimă
Profesorul universitar suspectat de crimă

,,Am fost convinși până acum că el este criminalul!”

Fratele profesoarei spune că în ciuda faptului că anchetatorii n-au putut să dovedească vinovăția fostului iubit, familia nu a încetat să-l bănuiască. ,,Noi am fost convinşi de atunci că el este, dar mai trebuiau date, să strângă probe. Mama mea a fost convinsă până acum că acest profesor universitar este vinovatul. Sora mea când a fost studentă la Filologie, l-a avut ca asistent, iar tatăl lui era decanul Universităţii Hyperion. Au avut o relaţie de 2-3 ani, nu ştu exact cât, după care sora mea a vrut să se distanţeze de el, era un om cu probleme, ceva mai ciudat, iar el nu a acceptat chestia asta. A încercat să-şi facă alţi prieteni, dar el se ducea şi-i ameninţa.”, afirmă fratele.
Acum, după atâta timp în care și-a plâns sora, Cristi așteaptă ca cel care i-a luat viața să plătească. ,,Dacă era un om bolnav mintal, n-a avut probleme de conștiință în toți acești ani, că dacă era sănătos… Domnii de la procuratură au spus că au găsit la el la percheziții 50 de telefoane. Îi transmit să-și ispășească păcatele. Nu e normal ce a făcut. Legea și-a făcut datoria și așteptăm să plătească!”