Calitatea managementului şcolii şi activităţile derulate în cadrul proiectelor şcolare reprezintă principalele criterii de obţinere a certificatului de “Şcoală Europeană”. Ministerul Educaţiei a dat startul competiţiei pe 2016, în ultimii doi ani, doar două unităţi de învăţământ din judeţul Olt reuşind să obţină acest certificat.
Ministerul Educaţiei continua şi în acest an competiţia demarată în 2004 pentru obținerea certificatului „Şcoală Europeană”. Aceasta constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaționale a școlii. Până pe 25 martie, şcolile care doresc să obţină titlul european trebuie să-şi depună candidaturile, care vor fi evaluate în perioda 4-8 aprilie, în luna mai urmând ca celor care îndeplinesc punctajul să le fie înmânat certificatul, într-un cadru festiv. Certificatul are o valabilitate de trei ani, după care şcoala trebuie să concureze din nou pentru a-l obţine, dezvoltând noi proiecte de parteneriat cu şcoli din Uniunea Europeană.
Anul trecut, fiecare şcoală câştigătoare a certificatului de „Şcoală Europeană” a primit şi un premiu în valoare de 5.000 lei, utilizat exclusiv pentru dotări. Din judeţul Olt, o singură unitate de învăţământ a obţinut acest titlu- Şcoala Gimnazială „Gheorghe Magheru” din Caracal. Tot o singură şcoală din judeţul nostrum s-a calificat să primească acest titlu şi în 2014- Colegiul Naţional “Ion Minulescu” Slatina.
Pe lângă activităţile derulate în cadrul proiectelor europene, la punctaj mai sunt luate în calcuşl şi performanţele şcolare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naţionale, olimpiade şi concursuri şcolare, asigurarea egalităţii de şanse, precum şi documentele manageriale şi portofoliul ilustrativ.