9 cazuri de gripă porcină în Olt, într-o singură zi

432

Cazurile de bolnavi diagnosticaţi cu virusul gripal A subtip H1 sunt în continuă creştere. Chiar dacă nu a mai fost înregistrat niciun deces, numărul bolnavilor din ultimele săptămâni este alarmant.

Într-o singură zi, Spitalul de Urgenţă Slatina a înregistrat 9 cazuri, toate internate sub atentă supraveghere. Cu vârste cuprinse între 5 şi 80 de ani, majoritatea bolnavilor provin din mediul rural, elevi, muncitori sau pensionari.

De la începutul anului până în prezent au fost înregistrat 68 de cazuri, din care 66 confirmate cu virusul gripal tip A subtip H1( gripă pandemica 2009), din care două decese; un caz confirmat cu virusul gripal tip A subtip H3; un caz confirmat cu virusul gripal tip B.
Toate cazurile au fost izolate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina.

Medicii recomanda în continuarea respectarea regulilor de prevenire a îmbolnăvirii cu virusul tot mai răspândit.

– Respectarea măsurilor de igienă individuală- spălarea pe mâini cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie;
– Evitarea aglomeraţiilor de persoane şi contactul prelungit cu cineva care are o viroză respiratorie;
– Curăţarea şi dezinfectarea veselei şi tacâmurilor, mai ales dacă unul dintre membrii familiei este bolnav;
– Evitarea schimbărilor bruşte de temperatură;
– Folosirea şerveţelelor de hârtie pentru a acoperii gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi;
– Respectarea unui regim sănătos de viaţă- alimentaţie bogată în legume şi fructe, cereale şi cantităţi mici de carne slabă permite organismului să se concentreze la apărarea împotriva virusurilor;
– Consumul de lichide pentru o hidratare suficientă ( apă, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămâie şi miere, supele calde de pui sunt cela mai bune alegeri ); în plus ajuta la diminuarea simptomelor.
– Evitarea alcoolului, cofeinei pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel la agravarea simptomelor;
– Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18- 220C;
– Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o încăpere corespunzătoare din punct de vedere igienic ( luminoasă, aerisita, suficient de încălzită 24- 260C;
– Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate;
– Adaptarea unei ţinute vestimentare adecvate sezonului;