Dacă mâine ar fi alegeri, cu cine ar vota românii?

123

În perioada 1-5 februarie a fost realizat un sondaj  de Institutul de Studii Sociale şi Politice (ISSPOL), care a stabilit patru profile de alegători pentru anul acesta, aproape un sfert dintre români (24%) ar vota cu PSD dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, 20% cu PNL, 34% încă nu s-au hotărât, iar 13% spun că nu ar vota deloc.

Potrivit studiului, la întrebarea „dacă mâine ar fi alegeri parlamentare cu ce partid aţi vota”, participanţii la sondaj au răspuns: PSD – 24%, PNL – 20%, ALDE – 2%, PMP – 2%, UDMR – 1%, 13% au spus că nu vor vota, iar 34% că nu s-au hotărât.

Din sondaj reies  patru tipuri de profile ale votanţilor pentru anul 2016 – alegătorul nehotărât, simpatizantul PSD, simpatizantul PNL şi apoliticul, precizează un comunicat transmis joi de ISSPOL. Potrivit acestuia, profilele indică „satisfacţia cu viaţa” şi viziunea despre viitor, atitudini şi preferinţe pentru diverse politici sociale sau economice şi caracteristicile socio-demografice.

Studiul mai relevă că viziunea alegătorului PSD asupra direcţiei în care merg lucrurile în România este mai degrabă una pesimistă, iar satisfacţia cu viaţa este mai redusă faţă de cea a celorlalţi votanţi. Simpatizanţii PSD consideră că încurajarea întoarcerii în ţară a românilor care lucrează peste hotare este necesară şi, în acelaşi timp, susţin mai mult decât celelalte categorii de votanţi interzicerea accesului imigranţilor sirieni în România. Susţinătorii PSD manifestă un acord puternic faţă de introducerea impozitului progresiv în locul actualei cote unice. Cea mai mare parte a votanţilor PSD (aproximativ 90%) susţin că au participat la alegerile locale cel puţin o dată în ultimii 25 de ani. Profilul demografic al votantului PSD este următorul: pensionar, venit lunar ce se situează sub venitul mediu din România, nivel al studiilor sub medie.