Sfârșitul lunii martie aduce ora de vară

246

În  ultimul weekend din luna aceasta trecem la ora de vară, astfel ora 03.00 devine 04.00. Anul acesta trecerea la ora de vară se va întâmpla în noaptea de 26 spre 27 martie.

Cum schimbarea orei presupune de data aceasta ca ceasurile să fie date cu o oră înainte, înseamnă că în ultimul weekend din martie vom dormi cu o oră mai puțin.

Acest concept, numit ora de vară a fost prima dată adus în discuție în anul 1895, în Noua Zeelenadă, iar ideea a aparținut entomologul George Vernon Hudson.  Sistemul are ca bază folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi. În acest mod, activitățile se desfășoară cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar acest lucru este benefic din cel puțin două puncte de vedere.

În prezent mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, respectiv trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.

Țara noastră a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.