O singură locuinţă ANL cumpărată; mai trebuie 700 vândute să se construiască altele în Slatina

1623

Circa 700 de slătineni, tineri cu vârste sub 35 de ani, aşteaptă ca primăria să le aprobe cererile pentru o locuinţă cu chirie într-un bloc ANL. Administraţia locală le va satisface doleanţa abia atunci când toate cele peste 700 de locuinţe date cu chirie în acest moment se vor vinde, condiţie impusă de Agenţia Naţională de Locuinţe. Cum până acum doar una a fost cumpărată, pe cererile lor se va aşterne praful.

În iunie 2013, Primăria Slatina a inaugurat pe strada Orhideelor 110 apartamente şi garsoniere ANL, care s-au adăugat celor circa 600 din zonele Vălcea, Zahana şi Steaua, toate date cu chirie tinerilor care nu-şi permit să achiziţioneze o locuinţă. Situaţia s-ar putea repeta în aceeaşi zonă, primăria dispunând de loturi de teren pe Orhideelor pe care le-ar putea pune la dispoziţia ANL pentru construirea a încă 180 de noi unităţi locative. Deşi s-ar rezolva doar un sfert din cererea de locuinţe din acest moment, primăria nu poate rezolva nici atât, izbindu-se de o condiţie impusă de Agenţie pe care nu va putea îndeplini ani buni de-acum înainte. „Agenția Națională de Locuințe condiționează demararea de noi lucrări pentru construcția de blocuri ANL pentru tineri până în 35 de ani de vânzarea unităţilor locative existente date cu chirie, această în scopul obținerii finanţării de imobile noi pentru locuit. Până în prezent a fost vândută o locuință ANL care inițial figura cu chirie. La acest moment sunt depuse la Primăria Slatina circa 700 de cereri pentru locuințe ANL pentru tineri”, declară Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina.
Potrivit legii, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final, din surse proprii. Prin Ordinul nr. 373 din 28 iulie 2015, emis de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a fost stabilită o valoare de înlocuire de 1.691,29 lei pe metru pătrat inclusiv TVA. Adică un preţ egal cu cel de pe piaţă, fapt ce face ca cei care plătesc o chirie calculată în funcţie de venit, între 60- 150 lei (excepţie făcând chiriaşii care au depăşit 35 de ani, cărora li se calculează după o altă formulă, ajungând la câteva sute de lei), să prefere să stea cu chirie în continuare.
În urmă cu 5 ani, când s-a dat liber la cumpărare, 31 de slătineni s-au grăbit să depună cereri să devină proprietarii locuinţei închiriate, însă preţul ridicat i-a determinat să le retragă. La Slatina, cea mai mică unitate locativă măsoară 33,6 metri pătraţi, iar cea mai mare 63,5 metri pătraţi.

Cum se pot cumpăra

Potrivit unei hotărâri de consiliu local, actualii chiriaşi ANL vor putea achita contravaloarea locuinţelor fie integral, fie în rate. Preţurile de vânzare a locuinţelor se pot achita cu un avans de minimum 15% – atât integral, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, fie în rate. În acest ultim caz, ratele lunare se pot achita astfel: în maximum 15 ani, pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere depăşeşte salariul brut pe economie cu cel puţin 80%, dar nu mai mult de 100%; în maximum 20 de ani, pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere depăşeşte salariul brut pe economie cu cel puţin 50%, dar nu mai mult de 80%; în maximum 25 de ani, pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere nu depăşeşte cu 50% salariul brut pe economie. Fondurile ce vor fi strânse din vânzarea locuinţelor ANL vor fi direcţionate către construirea de noi blocuri.
Vânzarea ANL-urilor nu merge la fel de slab în tot judeţul. Dacă la Piatra-Olt, Balş şi Drăgăneşti niciun tânăr nu a devenit proprietar pe locuinţa pe care a primit-o cu chirie de la primărie, la Scorniceşti s-au vândut 15, iar alte 75 au fost construite direct pentru vânzare.

2 COMENTARII

    • Bună yiua. Da,dacă sunteţi chiriaş. Vă puteţi adresa Direcţiei Patrimoniu a primăriei.

Comments are closed.