Oltul este în acest an organizatorul şi gazda a zeci de concursuri şi festivaluri şcolare, incluse în calendarele Ministerului Educaţiei. Cu caracter naţional, judeţul nostru organizează 9 activităţi, jumătate derulate de Palatul Copiilor, iar cu caracter regional şi interjudeţean se vor organiza de către şcoli din oraşe, dar şi din mediul rural, 42 de activităţi.
Muzică, teatru, dans, creaţii literare şi plastice, sport, mediu- sunt domenii în care elevii olteni excelează şi în care la nivelul Oltului vor fi organizate în acest an concursuri şi festivaluri, la care sunt aşteptaţi să participe mii de elevi din alte judeţe. De la an la an, copiii noştri sunt implicaţi în tot mai multe activităţi şcolare cu caracter cultural, artistic, ştiinţific sau sportiv, profesorii şi părinţii încercând astfel să le dezvolte personalitatea, să-i dezvolte fizic armonios, să le lărgească orizontul, să le promoveze talentul, să promoveze valori culturale şi etice fundamentale, spiritul de fair-play, competitivitate şi sensibilitatea. Oricât de importantă este activitatea curiculară realizată prin procesul de învăţământ, nu este suficientă pentru formarea copiilor, fiind necesară completarea ei cu asemenea activităţi .
Aproape 400 de activităţi naţionale sunt organizate de unităţile de învăţământ din ţară, Oltul figurând în calendarul din acest an cu doar 9 concursuri şi festivaluri, jumătate organizate de palatul copiilor. Văduvite de activităţi cu caracter naţional organizate în judeţul nostru sunt domeniile: literatură; dans; ecologie şi protecţia mediului; educaţie civică, voluntariat, proiecte caritabile; sport; ştiinţific; tehnic. Domeniile arte vizuale, cultural-artistic şi folclor vor aduce în Olt mii de copii. În mai, la Slatina sunt aşteptaţi circa 200 de participanţi la Concursul naţional de fotografie „ROGVAIV” organizat de Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina.Tot în mai, la Văleni se organizează la Liceul Tehnologic din localitate Festivalul naţional de teatru şcolar „Nişte ţărani”, cu 180 participanţi, iar la Caracal sunt aşteptaţi circa 450 de copii din toată ţara la Festivalul Internaţional al artelor „Marius Bunescu”, organizat de Clubul Copiilor din localitate. Luna lui florar mai aduce la Slatina 400 de copii talentaţi din ţară care promovează folclorul, tradiţiile şi obiceiurile roimâneşti în cadrul renumitului Concurs naţional pentru copii „Căluşul Românesc”, organizat de Palatul Copiilor „Adrian Băran”, precum şi 200 de copii la Concursul naţional de artă plastică „Unitate în diversitate”, organizat de Colegiul Tehnic „Alexe Marin”. La Corabia, la Concursul naţional de folclor pentru copii şi tineri „Floare de tei”, organizat de Palatul Copiilor- filiala Corabia, sunt aşteptaţi să participe 350 de concurenţi.
Calendarul activităţilor cu caracter naţional organizate în Olt continuă în iunie cu Concursul naţional de arte vizuale „Magia poveştilor”, cu 400 de participanţi, organizator Şcoala Generală nr.2 Caracal, în iulie ministerul de resort în partenmeriat cu Fundaţia Concept organizând la Slatina Concursul Naţional „Creează-ţi mediul!”, la care sunt aştepteţi 170 de participanţi. Ultima activitate va fi în octombrie, Palatul Copiilor Slatina organizând Concursul naţional de muzică uşoară şi dans modern pentru copii „Stelele Olteniei”, la care sunt aşteptaţi circa 600 de copii.
În Calendarul activităţilor educative regionale şi interjudeţene 2016, Oltul figurează cu peste 40 de concursuri şi festivaluri, organizate la Slatina, Mărgineni Slobozia, Caracal, Potcoava, Drăgăneşti, Pârşcoveni, Sâmbureşti, Balş, Corabia, Vulpeni şi Bârza. Domeniile în care se vor „duela” elevii noştri cu cei din judeţele vecine sunt: mediu, muzică, creaţii literare şi plastice, folclor, teatru, creţie vestimentară, gimnastică aerobică. În total, la nivel naţional sunt organizate 1689 de astfel de manifestări cu caracter regional şi interjudeţean.