Record pentru Olt de noi cazuri pozitive de HIV

791

 

229 de olteni, de la asimptomatici până la stadii terminale, sunt purtători ai virusului HIV, majoritatea din generaţiile 1988- 1989- 1990. Oameni care au învăţat să trăiască cu boala, mulţi cu familii şi copii infectaţi şi ei sau nu. Unii respectă tratamentul şi indicaţiile medicilor, alţii nu şi sunt un pericol pentru cei cu care vin în contact. Anul trecut, probele recoltate au indicat 10 noi cazuri, un record pentru Centrul de Consiliere şi Testare HIV-SIDA din Slatina, înregistrat în ultimii 11 ani de când funcţionează.

La 28 de ani de la „explozia” cazurilor în România, pentru care nu s-a găsit nici până astăzi o explicaţie, „generaţia HIV” continuă să lupte cu boala, iar numărul rezultatelor pozitive la testările făcute în Olt s-a dublat. Majoritatea tineri care pe atunci erau copii, acum unii cu familie, oameni a căror viaţă depinde de tratamentul zilnic. Astăzi, tratamentul evoluează anual, iar cei care-l respectă pot trăi cu HIV. „Speranţa de viaţă a crescut. Poţi să trăieşti toată viaţa, să mori cu boala, depinse însă de stadiul în care s-a descoperit şi de respectarea tratamentului, să mănânce multe legume şi fructe, fără alcool şi tutun, odihnă multă, fără efort- cam ce ar trebui să facem toţi. Avem pacienţi descoperiţi în 1989 şi trăiesc frumos, au înţeles cum . Dar avem şi persoane care nu-şi iau tratamentul. Sunt din toate mediile sociale”, declară asistentul medical Mihaela Postolache, de la CCT HIV-SIDA Slatina.

Record de cazuri noi

Anul trecut, Centrul de Consiliere şi Testare HIV-SIDA Slatina a efectuat 1786 de testări în judeţ. Rezultat pozitiv s-a înregistrat în 10 cazuri, un record pentru judeţul nostru în cei 11 ani de când funcţionează centrul, aproape dublu faţă de anii anteriori. Pacienţii au între 18 şi 50 de ani, majoritatea fiind tot din generaţia 89. Sunt răspândiţi în toate zonele judeţului, cu incidenţă mai mare pe zona Balş. „Când transmit un astfel de diagnostic, nu mai sunt în stare de nimic toată ziua. Fiecare caz are particularităţile lui, însă toate te marchează. Unii acceptă mai senin, iar cel mai greu părinţii. Printre cazurile care m-au marcat anul trecut se numără un cuplu de pe lângă Slatina, pozitivi amândoi. El a primit vestea bine, ea a fost devastată, fiind în primul trimestru de sarcină şi temându-se pentru micuţ.”, mărturiseşte Mihaela.

Deşi legea obligă ca odată diagnosticat pozitiv un pacient să fie testaţi şi contacţii- parteneri, familie, în general aceştia nu prea îşi aduc partenerii. Sunt şi persoane care refuză tratamentul, acţiunea lor fiind un pericol nu numai pentru viaţa lor, ci şi pentru a celor cu care vin în contact. Cum niciodată nu a fost aplicată nicio sancţiune, bolnavul cu HIV se ascunde de multe ori după prevederea conform căreia diagnosticul este confidenţial, iar testarea se poate face chiar şi sub anonimat.

Aşa s-a întâmplat în cazul unei tinere de 23 de ani care a murit după naştere şi i-a transmis virusul şi fetei sale. Avea o şansă să trăiască şi să-şi salveze şi fiica de a moşteni virusul dacă mama ei nu i-ar fi ascuns diagnosticul. Un alt caz este al unei tinere din Caracal, ce refuză să-şi ia tratamentul, deşi este la a doua sarcină. Un altul în zona Caracal, unde un cuplu a născut al patrulea copil şi refuză tratamentul. Oameni inconştienţi care-i condamnă pe cei dragi prin acţiunile lor inconştiente. Tratamentul nu numai că le-ar prelungi viaţa, dar le aduce şi un venit, pacienţii luaţi în evidenţă şi care se prezintă lunar să-şi ridice tratamentul primind indemnizaţie de hrană, indemnizaţie de handicap şi indemnizaţie pe caz de boală, sumele ajungând chiar şi la 1.800 de lei pe lună.

Studenți, bursieri în stăinătate, cupluri tinere

„Decesele sunt cam 3-4 pe an, dar la pacienţi care nu respectă tratamentul. Rata de supravieţuire a crescut foarte mult, tratamentul a evoluat. A devenit o boală cronică, cu speranţă mare de viaţă. Unii au schimbat tratamentul şi de 3-4 ori. Anual apar produse noi. Avem pacienţi căsătoriţi, o parte cu copii, 80% sănătoşi, neinfectaţi de la mamă. Nou-născuţilor li se administrează profilactic, timp de 6 luni tratament și îi monitorizăm timp de 2 ani, cu testare din 6 în 6 luni pentru a vedea dacă nu devin pozitivi”, declară şeful Secţiei Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, coordonatorul Programului HIV-SIDA, dr. Carmen Dumitrescu.  ,,Impresionante sunt cazurile grave, în faze terminale. Datorită imunității scăzute, pacienții fac tuberculoze pulmonare, meningite. Nu știu dacă este unul care te impresionează mai mult decât altul. Fiecare are particularitatea lui. La început acceptă greu, dar apoi își ia viața în piept. Mamele trebuie să-și ia tratamentul ca să fie și copiii sănătoși. Tinerii se informează, citesc pe internet, ne consultă. Înțeleg că pentru ei viața nu s-a sfârșit, unii cu parteneri negativi se susțin și chiar riscă să facă un copil. Avem studenţi la două facultăţi, studenţi cu burse în străinătate, oameni cu planuri frumoase care le vor duce la bun sfârşit.“, mai spune medicul.

În prezent nu se cunoaște un tratament curativ împotriva SIDA și nici un tratament eficient pe termen lung. De asemenea, nu există vaccin (imunizare) pentru a împiedica evoluția și răspandirea virusului HIV, cum există împotriva poliomelitei, pojarului și altor boli similare. În ciuda eforturilor continue de căutare de medicamente și vaccinuri anti-SIDA și a succeselor ocazionale, progresele s-au dovedit a fi lente și dificile.