Bobiceşti, comuna împiedicată să se modernizeze de nişte deştepţi cu ,,capul pătrat”

686
Pentru ca o comună să devină una europeană, de multe ori nu este suficient să aibă în frunte un primar priceput şi nici dornic să facă treabă pentru consătenii săi

Ilie Chitez, primarul comunei Bobiceşti de peste un deceniu, a făcut tot ce a putut pentru a transforma comuna într-o aşezare europeană. Fiecare leu a fost chibzuit la maximum pentru a putea fi folosit în investiţii necesare oamenilor. În mare parte a reuşit să schimbe în bine confortul cetăţenilor. Ar fi reuşit să realizeze mai multe dacă nu ar fi… ,,primit cadou gratuit” numeroase piedici puse de… unii furnizori de utilităţi.

S-au făcut multe, se puteau şi mai multe

Drumuri mai bune, şcoli reabilitate, dispensare civilizate şi un cămin cultural extrem de necesar în primul rând copiilor. Acestea sunt o parte dintre realizările cu care edilul Ilie Chitez poate veni în faţa oamenilor la alegerile din vară. Cele mai multe dintre investiţţii au avut ca sursă de finanţare bugetul local. Meritul este cu atât mai mare cu cât cei mai mulţi dintre primari s-au plâns permanent că resursele financiare sunt mult prea mici pentru nevoile comnităţii. Nu s-a dat în lături nici de la a întocmi proiecte pentru accesa fondurile europene. Uneori a reuşit să le ia banii europenilor, alteori nu. Şi, la această situaţie s-a ajuns nu pentru că proiectele realizate nu au fost bune sau au fost inoportune, ci pentru că guvernanţii, de multe ori, iau decizii fără să stea prea mult pe gânduri.

Apă da, canalizare ba

Proiectele mari ce vizează alimentarea cu apă şi introducerea canalizării în satele comunei au fost realizate ,,pe bucăţi”, în funcţie de identificarea resurselor financiare. Cu greu dar s-a reuşit să se aducă apa la poarta fiecărui gospodar. Mai nou, printr-o staţie de clorinare modernă, calitatea apei a fost mult îmbunătăţită. Dacă această problemă a fost rezolvată, nu l-a fel stau lucrurile când vine vorba de canalizare. A reuşit doar parţial. Reţeaua a fost realizată în procent de 80%. Diferenţa pare mai greu de realizat decât tot ceea ce s-a făcut până acum. I-a mai rămas satul Bechet. În lipsa banilor din buget pentru canalizare, pentru a trece această problemă pe lista celor soluţionate, edilul a făcut demersuri în vederea accesării de fonduri europene. Cum i s-a cerut avizul de la operatorul regional de apă şi canal, primarul Chitez s-a conformat şi a transmis solicitarea către Compania de Apă Olt. Nici prin cap nu i-a trecut că va fi refuzat pe motiv că în masterplanul societăţii se prevăd astfel de lucrări şi în comuna în fruntea căreia a fost ales de mai multe ori în ultimul deceniu. Investiţia dorită de primar, dar şi de cei aproape 600 de locuitori ai satului Bechet, ar urma să se realizeze, ţineţi-vă bine, în intervalul 2028-2043. Adică peste suficient de mult timp încât prin zona respectivă să mai rămână o mână de locuitori. Ca să fie ,,bomba bombă”, în răspunsul primit de la CAO se susţine că lucrările vor fi realizate în sate care, culmea, deţin deja sistem de canalizare.

Administraţia judeţeană ia apărarea operatorului de apă şi canal

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a trecut peste neconcordanţa legată de satul în care ar urma să se introducă sistemul de canalizare a Bobiceşti şi a făcut referire strict la refuzul de a acorda avizul.
,,Normele prevăd că devin eligibile proiectele de care urmează să beneficieze aglomerări umane. O aglomerare umană presupune o comunitate alcătuită din unul, două sau mai multe sate care au în total minim 2000 de cetăţeni iar distanţa dintre aceste sate este sub 500 metri. Situaţia de la Bobiceşti nu este unică, la fel stând lucrurile şi în cazul altor comune din judeţ, localităţi cu număr mic de locuitori. Vom încerca să găsim soluţii pentru a ajuta aceste lcoalităţi”, a afirmat Oprescu.
Primarul Ilie Chitez este revoltat de situaţia creată şi are doar cuvinte de ocară la adresa celor care au semnat astfel de clauze în vederea accesării fondurilor europene.
,,Pe de o parte se spune că primarii nu depun proiecte pentru accesarea fondurilor europene, iar pe de altă parte se pun tot felul de oprelişti celor care se zbat să le ia banii europenilor. Dacă nu sunt capabili să rezolve această problemă a accesării fondurilor europene de către autorităţile locale să iasă şi să spună ca aceste comune sunt condamnate la sărăcie. Eu nu voi renunţa la a accesa fonduri europene pentru această investiţie. Voi face toate demersurile necesare”, a mai spus primarul de la Bobiceşti.

Cei de la Electrica, aceiaşi Mărie cu altă pălărie

Problema legată de introducerea canalizării la Bechet nu este singura a cărei soluţie nu e foarte uşoară. La fel de dificilă pare şi cea legată de alimentarea cu energie a unui alt sat.
,,Avem apă şi canal, drumurile sunt bune dar ne trezim fără curent ori de câte ori adie un vânticel, plouă mai mult sau ninge abundent. În ciuda numeroaselor sesizări depuse, de cele mai multe ori problemele se rezolvă la câteva zile distanţă. Cică de vină este sistemul de distribuţie, subdimensionat dar şi vechimea instalaţiei”, ne-a mărturisit un localnic. El a fost nevoit în această iarnă să se mute cu familia într-o bucătărie prevăzută cu sobă de teracotă pentru că centrala care îi încălzea locuinţa a devenit nefuncţională în absenţa curentului electric.
,,Facem numeroase sesizări în fiecare iarnă. Abia acum am înţeles că s-au decis să facă ceva pentru ca situaţia să nu se mai repete la fiecare vânt. Deocamdată vor face o improvizaţie până la toamnă. Să speră că nu ne va lăsa doar cu ea”, a mai spus primarul care este împiedicat de furnizorii de utilităţi să modernizeze Bobiceştiu.