Afacerist din Grojdibodu săltat de poliţiştii din Mehedinţi

833

O reţea de evaziune fiscală şi spălare de bani ce a activat în 7 judeţe printre care şi Olt a fost destructurată în această dimineaţă de oamenii legii din Mehedinţi. Aceasta ar fi creat un prejudiciul de aproximativ 17 milioane lei. Potrivit Poliţiei Române, au fost ppuse în executare 18 mandate de aducere, unul pentru un afacerist din Grojdibodu, judeţul Olt.  Acţiunea s-a desfăşoarat în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, iar la ea au participat peste 200 de poliţişti şi jandarmi.

În această dimineaţă, poliţiştii din Mehedinţi au efectuat 33 de percheziţii, în 7 judeţe- Olt, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Hunedoara, Ilfov şi Iaşi, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 17.000.000 de lei, prin evaziune fiscală şi spălare de bani. Activităţile s-a desfăşoarat la locuinţele unor persoane şi la sediile societăţilor administrate de acestea, fiind puse în executare 18 mandate de aducere. În Olt, percheziţiile au avut loc în comuna Grojdibodu.

“Din cercetări a reieşit că, în perioada 2009 – 2015, administratorii societăţilor economice, în calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administratori), ar fi angrenat firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi accesorii auto, servicii) în valoare totală de peste 10.000.000 de euro (peste 48.000.000 de lei), pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Prin aceste operaţiuni fictive, bugetul general consolidat ar fi fost prejudiciat cu peste 4.000.000 de euro (peste 18.000.000 de lei). Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operaţiuni financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienţei banilor, cunoscând că provin din evaziune fiscală.