80 de ani de Protecție Civilă, sărbătoriți la Olt prin Porți Deschise

271

 

Pe 28 februarie se împlinesc peste opt decenii de la emiterea Înaltului Decret Regal prin care Regele Carol al II-lea aproba Regulamentul Apărării Pasive, consfințind apariția primelor structuri de protecție civilă în țara noastră.

Conceptul de protecție civilă a evoluat de la ,,apărarea pasivă” la ,,apărarea locală antiaeriană”, în 1952 (prin Decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952), apoi ,,apărarea locală antiaeriană” își schimbă denumirea în ,,apărarea civilă” în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de ,,protecție civilă” (în Legea apărării naționale nr.45 din 1 iulie 1994). În luna octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri.

La 8 noiembrie 2004, Parlamentul României a adoptat Legea nr.481 prin care Protecţia Civilă din România devine o componentă importantă a sistemului securităţii naţionale.

Începând cu data de 15 decembrie 2004, prin unirea Grupului de Pompieri «Matei Basarab» al județului Olt şi a Inspectoratului de Protecție Civilă al județului Olt, s-a înființat Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Matei Basarab» al județului Olt, serviciu de urgenţă profesionist constituit ca serviciu public deconcentrat în subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în scopul managementului situaţiilor de urgenţă pe tipurile de risc din competenţă.

De la înfiinţare până în prezent, indiferent de apartenenţa la diferite structuri sau de denumirile pe care le-a avut, protecţia civilă a rămas o componentă de bază a sistemului securităţii naţionale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Vineri, 26 februarie, cu ocazia sărbătoririi ,,Zilei Protecției Civile din România”, începând cu ora 10.00, la Centrul Cultural ,,Eugen Ionescu” Slatina se va desfășura o activitate dedicată Zilei Protecției Civile din România în cadrul căreia vor fi prezentate mesajele de felicitare din partea oficialităților centrale și locale și se vor trece în revistă cele mai importante momente de la înființarea Protecției Civile.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Matei Basarab” organizează, la Detașamentele Slatina, Caracal și la Stația Scornicești, între orele 11.00-13.00, Ziua Porților Deschise prilej cu care vizitatorilor li se va prezenta tehnica din dotarea Inspectoratului (autospeciale cu apă şi spumă, descarcerare, bărci şi alte echipamente) și principalele misiuni ale protecției civile ce vizează salvarea vieților omenești și înlăturarea efectelor distrugătoare produse de dezastrele naturale

De asemenea, cadrele Inspecției de Prevenire vor împărţi pliante și broșuri privind semnificaţia Zilei Protecţiei Civile din România și modul de comportare în cazul producerii mai multor situații de urgență.

Manifestări dedicate „Zilei Protecţiei Civile din România” s-au derulat pe tot parcursul lunii februarie.   Specialişti ai ISU Olt au desfăşurat activităţi de informare preventivă în care au fost angrenate autorităţi publice locale, elevi, cadre didactice şi cetăţeni.