Spitalul Slatina funcţionează cu conturile blocate din lună-n lună

3666

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina are, din nou, conturile blocate. În decembrie s-au blocat pentru arierate de circa 500.000 de lei, în ianuarie s-au plătit, s-au deblocat conturile, iar la final s-au blocat iarăşi pentru arierate de 1.300.000 de lei. Situaţia s-a repetat în februarie, pentru datorii de aproximativ 800.000 de lei. Şi se va continua tot aşa din lună-n lună, până va scăpa de datoriile mai mari de 90 de zile.

„Acum le deblocăm de la o lună la alta, iar la finalul lunii se blochează iar. Sper ca situaţia să-şi revină la normal prin iunie. Şi atunci vom avea plăţi restante, dar nu ca arierate, să se blocheze conturile. Sunt optimistă că până-n vară ne revenim. Odată cu preluarea conducerii spitalului, mi-am asumat că până la jumătatea anului voi redresa situaţia privind arieratele”, declară managerul Elena Vişan.

Spitalul funcţionează cu frâna trasă, plătind cu prioritate furnizorii de materiale sanitare, deoarece aceştia sunt cei care fac blocaje pentru livrarea produselor necesare, fiind în general importatori. Pe partea de medicamente, furnizorii sunt ceva mai înţelegători şi nu au apelat până acum la blocarea livrărilor.

În ultimii ani, unitatea a plătiti circa 4 milioane lei numai hotărâri judecătoreşti, dintre care jumătate pentru doi agenţi economici cu care s-au reziliat contractele, un fost director şi drepturi salariale.

Pentru a reduce datoriile, managerul a decis să reducă unele cheltuieli, renunţând la achiziţiile de produse de birotică şi reducând materialele sanitare. „Nu am mai luat produse de birotică deloc şi încercăm să reducem cât putem şi din consumul de materiale sanitare”, spune managerul.

A scăzut numărul pacienţilor

În ultimii doi ani, adresabilitatea către unitatea judeţeană a scăzut îngrijorător, cu 4600 de pacienţi, aceasta aflându-se acum în situaţia de a nu reuşi să acorde servicii pentru a acoperi valoarea contractată prin CAS Olt, fiind plătită pe numărul de cazuri rezolvate.
Semnalul de alarmă privind scăderea serviciilor a fost tras de către managerul Vişan, care a purtat discuţii în acest sens atât cu asistentele şefe, cât şi în Consiliul medical. La sfârşitul anului 2013, SJU Slatina avea 48.000 de externări, în timp ce la finele anului trecut se înregistrau doar 43.400.