Surprizele partidelor pentru alegerile locale. Află ce lider renunţă la funcţie şi cine este obligat de şefi să candideze la locale!

1962

Partidele politice fac ultimele retuşuri privind întocmirea listelor cu candidaţii la alegerile locale. Liderii organizaţiilor judeţene susţin că ele vor fi ,,bătute-n cuie” cu foarte puţin timp înainte de a fi trasă cortina legală privind candidatura. Pe surse, vom avea candidaţi-surpriză, primari care-i vor reprezenta pe actualii adversari politici, lideri care renunţă la candidatură, dar şi parlamentari care îşi vor asuma principala funcţie politică ,,scoasă la concurs” la început din iunie.

Steagul social-democrat, purtat de Oprescu. Stănescu, absent de pe lista PSD pentru CJ Olt

Liderii PSD Olt nu au finalizat lista cu candidaţii pentru scrutinul din 5 iunie, deşi păreau avantajaţi de cei aproximativ 90 de primari în funcţie care au carnetul de partid la purtător. Greutatea demersului de a decide cine-i va reprezenta în bătălia electorală derivă chiar din ,,zestrea” mare de aleşi. Potrivit unor surse, ei nu vor să scape ,,printre degete” nicio funcţie de primar, deşi sunt conştienţi că au o misiune imposibilă. Sunt însă câteva aspecte ,,bătute în cuie”. Prima şi cea mai importantă o reprezintă absenţa de pe lista pentru Consiliul Judeţean a actualului preşedinte al instituţiei, dar şi al organizaţiei judeţene a social-demcoraţilor, Paul Stănescu. Cap de listă va fi, susţin PSDiştii, actualul vicepreşedinte Marius Oprescu.

,,De câteva luni bune, preşedintele ne-a anunţat că nu va mai candida. Vom merge la Consiliul Judeţean cu vicele Oprescu. El este şi cel care îşi asumă şi coordonarea campaniei şi rezultatul scrutinului din iunie”, a susţinut un social-democrat, director de instituţie.
,,Lista cu candidaţii la locale va fi finalizată până la mijlocul lunii viitoare. Vor fi, sigur, şi surprize pentru mulţi. Avem primari la care am renunţat, din motive diverse, dar şi edili care nu mai doresc să candideze. În mare parte, candidaţii care ne vor reprezenta în bătălia pentru şefia administraţiilor locale au fost stabiliţi. Mai facem unele retuşuri, mai facem sondaje acolo unde avem mici dubii că vom câştiga alegerile”, a declarat, pentru Realitatea Oltului, preşedintele executiv al PSD Olt, Marius Oprescu. Acesta a recunoscut că va conduce lupta social-democraţilor din judeţ în bătălia pentru legislativul judeţean.

Candidaţii PSD la şefia administraţiilor urbane sunt: Emil Moţ (actualmente deputat pentru Colegiul I) – Slatina, Liviu Radu (actualmente manager Spitalul municipal Caracal) – Caracal, Iulică Oane ( primar în funcţie) – Corabia, Tudor Udrescu (actualmente primar) – Piatra Olt, Pantelie Rotaru (actualmente primar) – Drăgăneşti, iar la Potcoava- Emanuel Ionăchioaia. Prima surpriză social-democrată la nivelul candidaţilor la funcţia de primar apare la Scorniceşti, unde se va merge cu omul de afaceri Florin Traşcă şi nu cu actualul edil Ion Prioteasa. În ceea ce priveşte candidatul la şefia administraţiei oraşului de pe Olteţ, PSDiştii nu au luat încă o decizie dar, se pare, preferat este directorul Direcţiei Silvice Olt, Cătălin Matei, dacă nu se va opta pentru aruncarea în bătălia electorală a unui alt deputat-Virgil Delureanu.

Copreşedintele PNL Olt, deputatul Gigel Ştirbu, va conduce, probabil, bătălia pentru CJ Olt

Deşi puţin vizibil în ultima perioadă, copreşedintele PNL Olt, deputatul Gigel Ştirbu, va fi, cel mai probabil, port-drapelul liberalilor în bătălia pentru şefia administraţiei judeţene. Cât priveşte lista cu candidaţii la funcţiile de primar ale principalelor localităţi din Olt, liberalii mai au multe de pus la punct. Deocamdată se cunosc doar o parte dintre candidaţi, iar alţii sunt tatonaţi spre a fi convinşi să-i reprezinte în bătălia electorală din iunie. Singurii candidaţi bătuţi în cuie până acum sunt Marius Bălaşa la Slatina, Mădălin Teodosescu la Balş, Ioana Gherghiţă la Corabia şi Dan Stana la Piatra-Olt. La nivel de municipiul Caracal, liberalii l-au anunţat pe fostul viceprimar Ion Mocanu drept candidat. Ca şi Marius Bălaşa la Slatina, şi el este preferatul ,,preşedintelui Ştirbu”, responsabilii din zonă duc ,,muncă de lămurire” cu actualul edil Eduard Ciocăzanu de a-i reprezenta în bătălia electorală locală. La fel stau lucrurile şi în privinţa oraşului Scorniceşti, unde liderul organizaţiei locale Ion Moisescu pare să fi făcut pasul în urmă pentru a-l scoate în faţă pe actualul primar Ion Prioteasa.

,,Suntem pe ultima sută de metri în definitivarea candidaturilor la funcţiile de primar. Nu ne grăbim pentru că vrem să-i alegem pe cei mai buni, oameni integri şi buni profesionişti, capabili, nu doar să câştige bătălia electorală, ci şi să fie capabili să transforme în bine localităţile în fruntea cărora vor ajunge. Atunci când vom definitiva listele cu candidaţi, vi le vom comunica. Deocamdată nu vă putem spune cu cine purtăm discuţii pentru a ne reprezenta la alegerile locale. Cât priveşte persoana care va conduce lista pentru Consiliul Judeţean, tot ce vă pot spune la acest moment este că ea îi va avea în frunte, aşa cum este normal, pe cei doi copreşedinţi ai PNL Olt. Cine va fi primul, cine al doilea sau al treilea, are mai puţină importanţă. Cu toţii vor face tot ce depinde de ei pentru a maximiza numărul de voturi pe care PNL îl va primi la scrutinul local”, a susţinut Siminica Mirea, copreşedintele PNL Olt.

UNPR, în silentio stampa. Deocamdată.

Progresiştii olteni vor merge singuri la alegerile locale. Cel puţin aşa a anunţat vicepreşedintele organizaţiei judeţene, Pavel Belinski, la una dintre ultimele conferinţe de presă. De atunci, nimeni nu a suflat o vorbă. Dacă aşa va fi, rămâne să aflăm cu exactitate în perioada următoare.Tot ceea ce se ştie, pe surse, este că s-au împărţit sarcinile organizatorice între principalii oameni din organizaţie şi că puţinii primari pe care partidul îi mai are în judeţ nu ştiu dacă să mai reprezinte partidului lui Gabriel Oprea la alegerile de la început de iunie sau să se îndrepte către unul dintre cele două partide importante.

Pe surse am aflat că preşedintele organizaţiei, senatorul Ion Toma, continuă să le acorde credit tinerilor pe care i-a pus să-şi nominalizeze candidaţi pentru şefia a 30 dintre cele 112 localităţi din Olt. Care sunt acestea, vom afla în foarte scurt timp, progresiştii intenţionând să organizeze în scurt timp o conferinţă de presă. Singurul lucru cunoscut cu exactitate la acest moment este că secretarul de stat în MEC, Emil Albotă, fost candidat la fotoliul de primar al Slatinei, nu mai doreşte să intre în bătălia electorală.

ALDE mizează şi nu prea pe Cristian Bircea, pentru Primăria Slatina

Singura formaţiune ,,mică” în care se munceşte în această perioadă est partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu-ALDE. Senatorul Mihai Niţă, cel care conduce organizaţia de la Olt, aleargă permanent prin teritoriu pentru a găsi posibilii candidaţi pentru funcţiile ,,puse la bătaie” la scrutinul local. La fel procedează şi adjunctul său la şefia ALDE Olt, Ioan Ciugulea. Până acum au reuşit să construiască structuri şi să-şi stabilească reprezentanţii pentru funcţiile de primari în mai mult de jumătate dintre localităţi.

Numele celor care-i vor reprezenta vor fi făcute publice, cel mai probabil, de mărţior. Până atunci, tot ceea ce se ştie este că vor fi reprezentaţi în lupta pentru fotoliul de primar al Slatinei de actualul viceprimar Cristian Bircea. Problema este că, deşi se declară convins că este cel mai bun candidat pentru a prelua conducerea administraţiei locale, acesta a ,,scăpat o informaţie interesantă”: ar fi dispus să-l sprijine pe candidatul social-democrat Emil Moţ în a ajunge în fruntea administraţiei muncipale din reşedinţa judeţului. Cu excepţia lui Bircea, singurul candidat cu care reprezentanţii ALDE mai ies în faţă este fostul primar al oraşului Corabia, Ştefan Pârlea. Deşi nu au suflat o vorbă cu privire la persoana care se va afla în fruntea listei pentru administraţia judeţeană, cel mai probabil acesta va fi Ioan Ciugulea.

Oamenii lui Băsescu se chinuie să găsească candidaţi…

Tulburată de demisiile anunţate la începutul anului, şefii Mişcării Populare se chinuie să strângă rândurile şi să găsească persoanele care să-i reprezinte în bătălia electorală de la locale. Până acum au fost făcute publice patru nume: trei pentru funcţiile de primari ai unor comune şi unul care îşi doreşte să ocupe fotoliul de primar al oraşului Corabia. Surse din cadrul MP Olt susţin că şefii de la centru fac presiuni asupra preşedintelui interimar al organizaţiei judeţene, Marin Bobeş, să anunţe mai repede cu cine abordează alegerile şi să previzioneze un rezultat. Cum acesta nu a reuşit să convingă, încă, pe nimeni din partid sau din afara lui de a-şi asuma ,,bătălia” pentru Primăria Slatina, surse din interior susţin că Bobeş va fi nevoit să poarte el,,steagul”. Atât pentru Primăria Slatina, cât şi pentru Consiliul Judeţean Olt.