Adrian Severin condamnat la închisoare cu executare

15492

Fostul europarlamentar PSD Adrian Severin a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 3 luni de închisoare cu executare în dosarul “bani pentru amendamente”, în care ar fi primit mita de 100.000€ în urma unei capcane întinse de jurnaliștii publicației britanice “The Sunday Times”, în anul 2011.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au condamnat marți, 23 februrarie, pe Adrian Severin la 3 ani și 3 luni de închisoare cu executare. Acesta este acuzat de luare de mită și trafic de influență. Decizia luată azi de ÎCCJ nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Adrian Severin este acuzat că ar fi contribuit la inițierea unui amendament legislativ în schimbul a 100.000 euro. În martie 2011 Parlamentul European a deschis o anchetă oficială pentru stabilirea vinovăției în acuzațiile de corupție care i s-au adus alături de alți doi parlamentari. Ziarul britanic “The Sunday Times” a realizat o investigație jurnalistică sub acoperire în urma căreia i-a demascat pe cei trei europarlamentari că sunt de acord să susțină amendamente la legislația europeană, în schimbul primirii unor sume de bani. Jurnaliștii au contactat 60 de europarlamentari cărora le-a propus, în numele unei firme de lobby false, să fie plătiți pentru a susține amendamente, însă au acceptat doar Adrian Severin din România, Ernst Strasser, fost ministru de Interne în Austria, și Zoran Thaler din Slovenia. Adrian Severin a și facturat cu 12.000 de euro firma de lobby, după care a fost sunat de editorul publicației și i s-a explicat în ce situație se află.

Ceilalți doi europarlamentari acuzați, Zoran Thaler, fost ministru sloven de externe și fostul ministru austriac de interne Ernst Strasser au demisionat imediat ce Sunday Times a dezvăluit scandalul. Adrian Severin a refuzat să demisioneze din Parlamentul European, deși Grupul Socialiștilor Europeni, din care făcea parte, i-a cerut acest lucru, grupul excluzându-l în final din rândurile sale. Politicianul român a susținut că nu a facut nimic „ilegal sau anormal”.