Zilele trecute, scările de bloc au fost „poluate” cu flyere liberale. Candidatul PNL la funcţia de primar al Slatinei, Marius Bălaşa, împreună cu doi dintre colegi, Victor Iacobescu şi Andrei Iordache, îi îndeamnă pe locuitorii municipiului să semneze o petiţie „pentru STOPAREA JAFULUI din banii publici”. Prin intermediul acesteia ei cer administraţiei locale să denunţe două dintre contractele de concesiune semnate de administraţia locală. Acestea au fost semnate de ex-primarul Darius Vâlcov cu SC Rupiah şi SC Ecumenica şi vizează serviciile de administrare a cimitirelor şi, respectiv, a spaţiilor verzi, de joacă şi întreţinerea fântânilor arteziene.
Contractele pe baza cărora speră şi Bălaşa să câştige. Nu bani precum Vâlcov ci electori
Cu ceva timp în urmă, întrebat fiind de ziarişti, Bălaşa susţinea că nu ştie dacă şi în ce condiţii pot fi reziliate celebrele contracte de concesiune semnate de Vâlcov, pe vremea când conducea oraşul. El a susţinut atunci că va prezenta punctul de vedere după ce va primi contractele respective de la primărie, precizând că a solicitat ca ele să-i fie puse la dispoziţie. Bănuim că acum le-a primit de a demarat campania la care am făcut referire. Dacă le-a primit presupunem, logic, spunem noi, că măcar le-a lecturat, iar dacă a făcut-o nu putem să nu ne întrebăm ce l-a determinat pe Bălaşa să demareze acţiunea amintită. Răspunsul poate avea două variante: fie andidatul PNL este „habarnist în ale administraţiei” , fie pur şi simplu ne ia de fraieri. Înclinăm să credem că ultima variantă este cea valabilă, iar acest lucru ne deranjează rău de tot pe mulţi dintre noi.
Contractele lui Vâlcov, aplaudate sau denunţate de foştii amici, în funcţie de interes
Să o luăm cu începutul. Cele două contracte puse la cale de Darius Vâlcov, fostul prieten şi coleg de partid al lui Marius Bălaşa, au fost încheiate în 2010. De atunci şi până acum câteva zile, presa a scris sute de articole despre afacerile care sărăcesc administraţia locală în avantajul fostului primar slătinean şi a „pulifricilor” care-i erau altături. Până şi „adormiţii” de la DNA s-au trezit şi s-au interesat de ele. Doar Bălaşa a tăcut precum „mortul în păpuşoi”. La început pentru a nu-l deranja pe Vâlcov, mai apoi din laşitate. Nici acum nu a ieşit cu tupeu în faţă, să-şi pună cenuşă în cap că a tăcut până acum şi să se implice cu adevărat în ceea ce susţine că vrea: anularea contractelor în cauză. Vrea doar ca, printr-un joc de imagine, să adune o mână de voturi. Dacă scopul real ar fi fost altul, iar candidatul PNL s-ar fi pregătit temeinic pentru funcţia de primar, fie şi cu ajutorul „specialiştilor din partid”, ar fi acţionat altfel.
Lecţia de „bună intenţie” demonstrează superficialitate sau aroganţă
Iniţiativa la care am făcut referire la începutul acestor rânduri, care se vrea a demonstra „buna intenţie” a candidatului liberal cu privire la cheltuirea cu chibzuinţă a banilor publici demonstrează contrariul. Mai exact, ne arată că Marius Bălaşa nu a studiat amănunţit contractele în cauză. Dacă ar fi făcut-o şi ar fi vrut să „salveze bugetul Slatinei” nu ar fi venit cu o astfel de iniţiativă. Motivul: cuantumul despăgbirilor pe care ar trebui să le achite municipalitatea, în caz că „îi trece prin cap” să denunţe contractele amintite. În special cel cu Rupiah.
Faptul că demarează iniţiative fără a cunoaşte problema în amănunţire sau a se interesa de ea, demonstrează superficialitate. De cele mai multe ori, în administraţie, ea ar putea costa mai mult decât ar putea fura un grup infracţional precum cel constituit de Darius Vâlcov…
Ar mai putea fi valabilă o variantă, în acest caz: Bălaşa să fi studiat contractele la care face referire în petiţie, să cunoască faptul că nu poate face ceva pentru anularea lor (n.r. nu aşa cum doreşte) dar să acţioneze aşa doar pentru a aduna voturi de la slătineni. Adică să mizeze pe neştiinţa lor. Poate că unii chiar nu ştiu cine şi cum poate acţiona pentru a scăpa de povara contractelor de concesiune marca Vâlcov bugetul slătinean, dar nu e cazul tuturor. Nu al nostru, cei de la Realitatea Oltului, care, prin mai multe articole semnate de susbsemnata, am analizat până la virgulă conţinutul acestor contracte. Şi, am făcut-o atunci când trebuia, sub presiunea extremă exercitată de Vâlcov asupra noastră, vremuri în care liberalul care se visează primar îi cânta în strună fostului primar.
O petiţie inutilă chiar şi semnată de toţi slătinenii
Petiţia liberalilor nu are nicio valoare juridică. Nici măcar administrativă, indiferent de câţi slătineni o susţin prin semnătură. Ca să înţeleagă toată lumea: Bălaşa poate obţine semnături pe petiţia în cauză de la toţi slătinenii… Nu va anula aceste contracte. La ce bun strângerea de semnături, atunci? Pentru susţinerea unei iniţiative în legislativul local de către o persoană fizică din afara Consiliului Municipal. Nu ar fi trebuit să fie cazul. Liberalii au consilieri lcoali pe care nimeni nu-i împiedică să iniţieze un proiect de hotărâre de consiliu local, în acest sens. Evident, dacă au habar cum se face acest lcuru pentru că, până acum, nu au avut nici măcar o încercare.
Denunţarea unilaterală a contractelor, mai păguboasă decât menţinerea lor
Contractele de concesiune a unora dintre servicii, semnate de municipalitatea condusă de Darius Vâlcov, cu firme controlate de acesta, prin intermediul interpuşilor, sunt „beton” din punct de vedere juridic. Ele prevăd, în caz că ar fi denunţate unilateral, plata unor despăgubiri mai mari decât profitul înregistrat de societăţile în cauză. Aşa că… cei care vor să ne vândă astfel de „gogoşi” precum cele transmise de liberalul Bălaşa prin petiţia cu care se laudă, să le mai coacă ceva timp. Poate, cine ştie, capătă alt aspect… juridic. Că, deh, legile se mai schimbă şi nu se ştie de unde „ţopăie norocul” şi scăpăm şi noi de aceste contracte de concesiune care sugrumă bugetul local. Fără a avea pretenţia că deţinem adevărul absolut, îi dăm o mână de ajutor candidatului PNL în rezolvarea acestei probleme, sub forma unor sfaturi: 1. Să propună colegii săi din CL constituirea unei comisii care să numere zambilele, narcisele, lalelele sau panseluțele plantate de Rupiah, să urmărească zilnic activitatea desfăşurată… 2.Să propună sancţiuni pentru fiecare activitate care nu a fost desfăşurată ca-n contract…
Vă garantăm că în câteva luni renunţă firma la contract. Astfel se scapă de plata despăgubirilor.