Otrava pe care o consumăm zi de zi

173

În urma dezastrului întâmplat în Argeş, în care trei bebeluşi şi-au pierdut viaţa şi mulţi alţii au fost afectaţi grav din cauza bacteriei e.coli, laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide a făcut studii pentru a descoperi rădăcina infecţiei.

Rezultatele arată că la o treime din legumele, respectiv 46% din fructele autohtone, s-au descoperit urme de substanţe folosite de producători pentru a obţine recolte mai bogate sau pentru a-şi proteja culturile. Valorile sunt sub limita admisă.

Din piersicile şi merele analizate anul trecut, 70%, respectiv 63%, aveau urme de substanţe folosite pentru tratarea plantelor şi conservarea fructelor în depozite.
Dintre legumele analizate, cele care prezintă procentul cel mai mare de reziduuri de pesticide sunt: pătrunjel 75%, salată 73%, ciuperci 55%, morcovi 43%, gogoşari 43%. Chiar dacă nivelul de substanţe nocive din astfel de alimente respectă normele legale, medicii spun că, dacă sunt consumate repetat, pot provoca probleme de sănătate, informează romaniatv.net.