Noua viziune pentru Slatina până-n 2026: extinderea zonelor industriale şi mărirea spaţiului verde pe cap de locuitor

3621

Planul Urbanistic General al Slatinei, ce cuprinde viziunea municipalităţii pentru următorii 10 ani de dezvoltare a urbei, se află pe ultima sută de metri. După 5 ani de demersuri de obţinere a celor 25 de avize necesare, noul PUG a fost lansat consultării publice, slătinenii putând să transmită primăriei sugestii până pe data de 2 aprilie.

Actualul Plan Urbanistic General al Slatinei datează din anul 2000. Un PUG trebuie reînnoit o data la 10 ani, însă al Slatinei va face 16 până la va fi înlocuit cu viziunea de dezvoltare pe următorul deceniu. “PUG-urile au valabilitate zece ani, perioadă la care orice primărie este obligată să şi-l reactualizeze. La Slatina ne chinuim de 4-5 ani să obţinem avizele necesare. Mai avem avizul Consiliului Judeţean Olt şi etapa de consultare a populaţiei, invitaţia pentru slătineni de a ne transmite opinii, sugestii, observaţii şi propuneri fiind deja lansată pe site-ul primăriei zilele trecute. Acum 15 ani a fost o gândire, acum indicatorii de urbanism trebuind actualizaţi cu legislaţia, dar şi tendinţele de dezvoltare ale municipiului. În mare, s-a preluat vechiul PUG, iar prin cele 25 de avize obţinute fiecare instituţie a venit cu idei şi propuneri de actualizare. Viziunea pentru următorii zece ani este una de dezvoltare a zonei industriale, dar şi de mărire a suprafeţei de spaţiu verde pe cap de locuitor pentru a respecta cei 26 de metri pătraţi pe care este obligat să-i asigure municipiul nostru. În acest sens, extinderea spaţiului verde se va face cu terenurile fostelor halde de la Milcov şi Satu Nou, zonele de văi, dar şi cele câteva hectare de teren donate municipalităţii de fostul CET”, ne-a declarat Adrian Birin, arhitectul-şef al urbei.

PUG Slatina
Noul PUG va stabili şi delimita teritoriul intravilan în relaţie cu cel administrativ al Slatinei, modul de utilizare a terenurilor, zonificarea funcţională în corelaţie cu organizarea reţelei de circulaţie, zonele protejate şi de protecţie a monumentelor istorice, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii, zonele de risc natural-utilizarea terenurilor şi realizarea clădirilor în aceste zone, zone de risc datorate unor depozitări de deşeuri, etc.

urbanism