Mii de copii mult prea graşi sau mult prea slabi

1907

Un sfert dintre copiii din Olt evaluaţi anul trecut de către medicii şcolari prezintă tulburări de dezvoltare, numărul copiilor dizarmonici ajungând la 2.195. Dintre aceştia, 60% o reprezintă copiii cu plus de greutate faţă de media vârstei lor, în fiecare clasă existând cel puţin câte un copil supraponderal.

Medicii avertizează că renumitul concept conform căruia copiii graşi sunt frumoşi şi sănătoşi este de mult depăşit, iar tulburările de dezvoltare ale copiilor, cu multe kilograme în plus sau minus faţă de media vârstei lor nu ar trebui să fie ignorate de către părinţi. La nivelul judeţului Olt, doar în mediul urban unde există medici şcolari (în rural nu există date certe), din cei 8.365 de elevi evaluaţi anul şcolar trecut s-a constatat că 26,2% au probleme cu greutatea prea mare sau prea mică. Numărul copiilor dizarmonici este de 2195. Îngrijorător este faptul că tendinţa de greutate peste media vârstei coboară la vârste foarte mici, copii mult prea „bine crescuţi” fiind 1.322, iar cei cu dezvoltare fizică dizarmonică cu minus de greutate fiind 873. Se observă că numărul copiilor supraponderali este cu mult mai mare decât al celor prea slabi.

tabel_greutate
Raportul naţional de sănătate al copiilor şi tinerilor arată că din analiza diagnosticului de dezvoltare efectuată pe perioada ultimilor 15 ani, procentajul de copii armonici în mediul urban scade cu trei procente, în timp ce în mediul rural acesta creşte cu circa 10 procente. În rândul dizarmonicilor, supraponderalii predomină pentru toate categoriile de preşcolari, numărul lor devenind pe an ce trece din ce în ce mai mare.
Printre cazurile de îmbolnăviri în rândul populaţiei şcolare pe primul loc se situează viciile de refracţie, urmate de obezitatea de cauză neendocrină, iar pe locul al treilea se clasează deformările dobândite ale coloanei vertebrale.