O vorbă românească spune că “Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă”. Aşa şi cu statul- stimulează familiile sărace cu tichete sociale pentru a-şi da copiii la grădiniţă, a alocat şi fondurile, însă nu are cui să le dea. Deocamdată, cererile beneficiarilor întârzie să fie depuse la primării, iar acţiunile primăriilor şi unităţilor şcolare de identificare se vor complica, odată cu stabilirea de către guvern, printre cele 47 de măsuri din programul anti-sărăcie, şi a celor de acordare a 60 de lei anual pentru rechizite, 100 lei pentru haine, câte 265 de lei pentru analize medicale, periuţe de dinţi, vitamine şi fructe, bani pentru programul “Şcoală după şcoală”, dar şi pentru a-i convinge pe cei care au abandonat şcoala să se întoarcă în bănci pentru a termina măcar învăţământul obligatoriu.
Oltenii săraci nu se îngrămădesc să solicite tichetele sociale, acordate de stat ca stimulent pentru a-şi trimite copiii la grădiniţă. Dosarele se lasă aşteptate la primării. Nici capitala judeţului nu face excepţie, la Slatina nefiind depusă nici măcar o cerere.
“Deocamdată nu avem niciun solicitant. Au venit circa 60 de persoane şi au întrebat de acest program, dar nu a depus nimeni dosar. La nivelul Slatinei, am estimat o medie pe lună de beneficiari de 200 de persoane- 150 din familii defavorizate care sunt deja înscrişi la grădiniţe, cu posibilitate de creştere a acestui număr până la începutul anului viitor. Acesta este şi scopul programului, să aducă la şcoală copii care nu sunt în sistem. Împreună cu Inspectoratul Şcolar, cu unităţile şcolare, noi le facem posibililor beneficiari consiliere, îi informăm, am distribuit pliante, modele de cereri, dar nu putem să-i obligăm să solicite stimulentul. Copii din familii defavorizate sunt identificaţi cu precădere la grădiniţele cu program normal. La cele cu program prelungit, nu prea, acolo părinţii nu i-ar duce dacă nu ar lucra şi ar avea cu cine să-i lase acasă şi dacă nu ar avea un venit din care să plătească. Trebuie avut în vedere şi faptul că zonele în care a fost derulat programul-pilot sunt unele foarte sărace. La Slatina este alt standard de viaţă. Nu avem familii care să stea în stradă cu copiii”, ne-a declarat Nora Popescu, directorul Direcţiei de Protecţie şi Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Slatina.
Procedura de identificare nu a fost greoaie, primăriile stabilind estimăruile, însă dosarele de solicitare a tichetelor sociale se lasă aşteptate. „Nu avem la nivelul Inspectoratului Şcolar o situaţie clară. Unităţile de învăţământ au identificat copiii eligibili, însă părinţii abia au început să depună dosarele. Sunt cazuri în care le lipsesc anumite documente, altele în care nu are cine să solicite dreptul părinţii fiind plecaţi în străinătate. Pe la sfârşitul lunii februarie se vor mi aşeza lucrurile”, declară Leontina Manea, inspector şcolar învăţământ preşcolar.
Oltului i-au fost repartizaţi 1.643.000 de lei pentru stimularea copiilor săraci să meargă la grădiniţă, sumă ce ar acoperi acordarea de 32.860 de tichete sociale, estimându-se astfel triplarea numărului de preşcolari, graţie programului “Fiecare copil în grădiniţă”. În prezent, în grădiniţele judeţului învaţă circa 11.000 de preşcolari.
Legea prevede acordarea de tichete în valoare de 50 de lei, cu care se vor putea cumpăra produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte şi rechizite. Potrivit legii, stimulentele educaţionale se acordă copiilor săraci cu vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului şcolar curent, până la vârsta de 6 ani. Condiţia este ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură. În schimb, copiii trebuie să frecventeze zilnic grădiniţa, iar absenţele motivate să nu depăşească 50% din zilele de grădiniţă.
Pe aceeaşi temă: