Gripa porcină a produs 12 decese în țara noastră, într-o singură săptămână

177

Virusul AH1N1 este o amenințare tot mai mare pentru România. 12 oameni au murit răpuşi de gripă, doar în ultima săptămână. Cele mai multe victime au complicaţii cronice.

Singurul mijloc prin care ne putem proteja de gripă rămâne vaccinarea.

„Recomandările noastre sunt: în primul rând, prezentarea la medicul de familie la primele semne de boală. Febră, cefalee, tuse seacă, stare proastă, curbatură, astenie. În al doilea rând, respectarea unor reguli minimale de igienă: mâini curate, batistă de unică folosinţă, fiecare să-şi sufle nasul sau să strănute în mod corect; să nu strănute în faţa altor persoane”, sfătuiește medicului Valeria Herdea.

Ministerul Sănatăţii a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal. Pentru sezonul 2015-2016, s-au cumparat, iniţial, o jumătate de milion de doze de vaccin care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local. Ulterior, s-a efectuat o suplimentare cu încă 143.000 de doze.

Peste 461.000 de persoane au fost vaccinate de la începutul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon, campanie care a debutat anul trecut, la jumătatea lunii noiembrie.