Italia, Spania şi Germania reprezintă ţările pentru care oltenii au solicitat cele mai multe cereri de apostilare a certificatelor de naştere, căsătorie, cazier judiciar, acte de studii sau altele.
Apostila este o supralegalizare a unui document, necesară pentru ca documentul să fie recunoscut într-o ţară semnatară a Convenţiei de la Haga, la care au aderat 64 de state din 1961. Convenşţia, la care România a aderat în 2001, presupune simplificarea procedurii supralegalizării actelor ce vor fi folosite în străinatate. De zece ani, apostilarea documentelor se face de către birourile specializate ale prefecturilor, respectiv tribunalelor din judeţul respectiv. Orice document pe care s-a aplicat apostila Convenţiei de la Haga este automat recunoscut pentru folosirea, fără alte cerinţe, în oricare dintre celelalte ţări semnatare. Din 2015, apostila poate fi eliberată, la cerere, şi în format electronic, fişierul pdf. astfel obţinut fiind semnat cu certificat digital calificat.
Anul trecut, oltenii au depus la prefectură în vederea eliberării apostilei 1027 de cereri (208 depuse de persoane juridice), fiind eliberate un număr de 1417 apostile. Situaţia pe categorii de acte administrative se prezintă astfel:
– certificate de naştere – 532;
– certificate de căsătorie – 386;
– certificate de cazier judiciar – 251;
– acte de studii -197;
– alte acte administrative (certificate botez, certi-ficate cununie, certificate divorţ, certificate deces, formulare europene, adeverinţe) – 105.
Potrivit raportului Instituţiei Prefectului judeţului Olt pe 2015, din punctul de vedere al statelor pentru care a fost solicitată eliberarea apostilei cea mai mare pondere au avut-o Italia, Spania şi Germania. Eliberarea rezoluţiei se face în termen de 2 ore de la depunerea documentelor.