După o săptămână în care a funcţionat o zi ba, una doar câteva ore, cardul de sănătate s-a blocat definitiv. De ieri, reţetele se prescriu şi se eliberează offline.
„În prezent, dacă nu ai cardul de sănătate sau o adeverinţă emisă de Casa de Sănătate, nu ţi se mai eliberează medicamente. Dacă nu merge programul informatic, stăm şi ne uităm la pacienţi şi nu avem ce face. De vineri, 5 februarie, sistemul s-a blocat, mergând o zi deloc, una doar câteva ore. Cine a prins reţetă până la 10.00 a luat medicamente, cine nu, nu. Cazurile care se acutizează din lipsa medicamentelor, ajung la UPU”, a declarat dr. Liviu Pârvulescu, medic-şef şi director executiv adjunct la Casa de Asigurări de Sănătate Olt.
De ieri, sistemul a căzut definitiv. “Problema nu este numai la nivelul judeţului Olt. Deficienţa a rezultat doin două motive: se lucrează prea mult în system, punându-se problema introducerii celui de-al doilea program, iar a doua cauză este introducerea sau scoaterea unui medicament din sistem- când se lucrează, o oră- două se întrerupe tot sistemul”, a explicat dr. Pârvulescu.
Pe lângă cardurile încă neemise, cele care nu au ajuns la asiguraţi fiind date de către poştaşi altor persoane sau cele pierdute, sistemul cardurilor de sănătate a început să înregistreze o nouă problemă: tot mai multe carduri nu mai sunt citite. “Există la CCAS Olt un birou de informatică ce le rezolvă cardurilor această problemă pe loc”, spune dr. Pârvulescu, toţi asiguraţii care se confruntă cu problema respective trebuind astfel să bată drumul la Slatina pentru a putea folosi în continuare cardul.
În judeţul Olt, anul trecut medicii au eliberat 1.107.845 de reţete, pentru 261.586 asiguraţi. În ceea ce priveşte bolile cronice, Oltul are 19.801 asiguraţi.
De ieri, fără card
La nivel national, de ieri, sistemul de citire a cardurilor a “adormit”. “În perioada 14.02.2016 şi până la data publicării remedierii problemei, confirmarea semnării prin cardul de sănătate a serviciilor medicale/prescrierii reţetelor/eliberării medicamentelor vor putea fi efectuate în modul offline„, se precizează pe site-ul CNAS.
Acest lucru înseamnă că pacienţii pot avea acces la servicii medicale chiar dacă sistemul cardului de sanatate este temporar nefunctional. Astfel, după introducerea cardului în cititor, se tasteaza codul PIN de către asigurat, iar sistemul va înregistra numărul de card folosit şi data. Medicii sau farmaciştii vor nota serviciile prestate, iar la momentul repunerii în funcţiune a sistemului datele vor trebui încărcate în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate.
CNAS estimează că defecţiunea va fi remediată în cursul zileui de astăzi.