Bircea, dispus să-l susţină pe Moţ la Primăria Slatina

309

Oarecum contradictorie în declaraţii, conducerea ALDE Olt a susţinut astăzi o conferinţă de presă, principalul subiect fiind protocolul recent încheiat la nivel naţional cu PSD. Dacă Bircea, candidat la Primăria Slatina, s-a arătat dispus să-l susţină peEmil Moţ, candidatul PSD, în situaţia în care acesta va fi cotat cu şanse mai mari de a fi ales primar, Ciugulea a garantat că nu se va vorbi de nicio alianţă pentru liste comune la alegeri în aproape toate localităţile Oltului.

Preşedintele ALDE Olt – senatorul Mihai Niţă, preşedintele executiv Ioan Ciugulea şi copreşedinţii organizaţiei slătinene Cristian Bircea şi Radu Ioniţă au susţinut astăzi o conferinţă de presă, arătând, printre altele, şi strategia partidului pentru alegerile locale, în situaţia în care la nivel naţional s-a încheiat recent un protocol cu PSD. „Vom merge pe liste separate. Protocolul permite organizaţiilor locale să facă alianţe. Scopul colaborării este ca cele două organizaţii locale dintr-o localitate să recunoască valoarea candidaţilor şi şansa fiecăruia şi să susţină împreună pe cel mai bun. Însă nu este obligatoriu să facem asemenea alianţe.”, a declarat senatorul Niţă.
Convins că are şanse mai bune decât candidatul PSD, Cristian Bircea şi-a reconfirmat intenţia de a candida la fotoliul de primar al Slatinei, excluzând varianta de a avea listă comună cu PSD. După o serie de întrebări din partea presei privind menirea protocolului, acesta a lăsat loc de interpretări că ar fi dispus să cedeze. „Dacă un calcul electoral ar arăta că o astfel de construcţie este folositoare, discutăm. Dar o astfel de discuţie n-a avut loc, iar într-o economie electorală nu întotdeauna 5+15=20”, a arătat Bircea.
Tranşant a fost Ioan Ciugulea, care a ţinut să precizeze că ALDE Olt nu va face niciun blat şi că nu se va vorbi la Olt de liste de candidatură comune cu PSD. „Organizaţiile locale nu sunt obligate la nicio activitate comună cu PSD, dacă nu doresc. La nivelul judeţului Olt, vă garantez eu sigur 100% că poate nici 1% sau, hai să zic, poate 2% vor merge pe liste comune. Şansa de a avea liste separate este 100%, candidaţii noştri chiar au specificat faptul că ei vor să candideze singuri, că de-asta au trecut la ALDE. Aşadar, nu există probabilitate mare de a avea liste comune”, a spus preşedintele executiv.
Cele două organizaţii judeţene PSD şi ALDE nu au purtat încă nicio discuţie legată de protocolul încheiat la nivel naţional. Chiar dacă spun că nu se va schimba nimic în teritoriu, cu excepţia susţinerii reciproce după alegeri pentru viceprimari şi consiliul judeţean, mai-marii ALDE Olt s-au arătat dispuşi dialogului.
În prezent, ALDE Olt se poate lăuda cu peste 3000 de adeziuni, 82 de organizaţii locale constituite, dintre care în 70 deja stabiliţi candidaţii pentru funcţia de primar şi pentru consiliile locale. Termenul limită luat în calcul pentru definitivarea organizaţiilor şi stabilirea candidaţilor este 15 martie.