„Steaua Afganistanului”, pentru soldații români

196

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a conferit medalia Steaua Afganistanului locotenent-colonelului Viorel Cristea, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea și plutonierului-major Petru Solomon de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț, în semn de apreciere a întregii activități desfășurate de cei doi jandarmi în cadrul misiunii  Resolute Support a NATO din Afganistan în cursul anului 2015.

Ceremonia s-a desfășurat la sediul Ambasadei Poloniei la București. În cadrul evenimentului, după ce a decernat distincțiile, excelența sa, domnul Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei, a precizat faptul că medalia conferită celor doi jandarmi români este o decoraţie poloneză dedicată persoanelor care s-au distins în misiunile din Afganistan, iar medalierea reprezentanților Jandarmeriei Române este mărturia relaţiilor apropiate, a prieteniei durabile şi a viziunii comune asupra viitorului, dar mai ales o dovadă incontestabilă a profesionalismului jandarmilor români.

La ceremonie a fost prezent adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonel Robert Vîţă, care i-a felicitat pe cei doi jandarmi pentru profesionalismul de care au dat dovadă pe parcursul misiunii din Afganistan.

Jandarmeria Română participă la misiuni internaţionale începând cu anul 2002, când a fost dislocat primul detaşament al instituţiei noastre în Kosovo, sub mandatul Organizaţiei Naţiunilor Unite. De atunci şi până în prezent, instituţia noastră a avut constant o reprezentare consistentă în următoarele teatre de operaţii: Afganistan, Congo, Timorul de Est, Haiti, Mali, Ucraina,  numărul total al jandarmilor participanţi la misiuni internaţionale fiind de peste 1700.