Trei ucenici, în memoria unui mare maestru

418

Marele pictor Nicolae Truţă ar fi împlinit, ieri, 67 de ani. A părăsit în august 2010 grăbit lumea pe care a redat-o pe pânză plină de culoare, lăsând o amprentă puternică asupra culturii oltene. De ziua lui, trei foşti elevi, ajunşi acum pictori renumiţi, i-au dedicat expoziţia „Ucenicii maestrului”, vernisată ieri după-amiază la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” Slatina.

Maria Luminiţa Andronăchescu, Ina Florica Popa şi Iulian Stancu- sunt ucenicii care acum se află la mai multe expoziţii vernisate graţie celui care în urmă cu circa 20 de ani le dezvăluia tainele culorilor modelate pe pânză în forme, umbre, expresii şi lumini. Nu-şi vor uita niciodată maestrul care le-a arătat calea spre pictură, dar şi sensibilitatea artistică. Ieri, ziua în care Nicolae Truţă ar fi împlinit 67 de ani, artiştii au vernisat o expoziţie în care au adunat lucrări mai vechi şi mai noi, care poartă amprenta maestrului lor, expoziţie intitulată sugestiv „Ucenicii maestrului” şi pe care toţi iubitorii de frumos o pot admira la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” Slatina.
Cei trei artişti s-au format sub îndrumarea maestrului Truţă la Şcoala de Arte Slatina în perioada 1996- 2000, iar ieri s-au bucurat să împartă amintiri dragi despre îndrumătorul lor cu prieteni ai acestuia, oameni care l-au cunoscut şi apreciat pe poetul, omul de cultură, sensibilul, modestul şi mărinimosul artist.

„Nae a fost plămădit din foşnet de mesteceni şi zbor primăvăratec de lăstuni, din susurul de uimire al Olteţului văzând cum se scaldă luna la răscrucea nopţii în apele sale sfioase şi din zâmbetul înflorit al iei pictate pe fir de in în seri târzii de iarnă. Nae aduna cu truda evlavioasă a ţăranului toate roadele frumosului natural. Este lăudabil gestul ucenicilor săi de aducere aminte a maestrului lor sub forma impactului artistic şi vizual. Ajunşi la deplinătatea artistică, ei s-au unit într-o expoziţie de grup şi au vrut să înţelegem că, dincolo de ceea ce expun, se întrevede ochiul artistic al lui Nae, vibrează simţirea sa lăuntrică. Ştiinţa compoziţiei, a culorii, a perspectivei, a detaliului, a echilibrului, vibraţia însăşi vin dinspre Nae; restul e al lor, fiecare având o viziune proprie, capacitatea proprie de a stârni prin formă şi culoare emoţie artistică autentică. Fiecare operă poartă amprente cromatice şi de desen personale. Nae i-a învăţat să privească, să surprindă esenţa frumosului şi s-o treacă prin suflet; ei o revarsă acum pe pânză, prin canale proprii de comunicare artistică. Un gând frumos de aducere aminte a începutului de drum la capătul căruia au avut şansa să-l întâlnească pe Nae Truţă”, a vorbit profesorul Constantin Voinescu, directorul revistei culturale „OltArt”.

Nicolae Truţă s-a născut în comuna olteană Dobreţu. În 2004 a fost decorat cu distincţia „ Ordinul Meritul pentru învăţământ în gradul de Cavaler”. A fost preşedinte al Filialei Uniunii Autorilor Plastici, director al Centrului de Cultură Olt, director şi profesor de pictură la Palatul Copiilor Slatina, profesor la Scoala de Muzică şi Arte Plastice Slatina. A vernisat circa 50 de expoziţii la galerii de artă din Slatina, Craiova, Palatul Jean Mihail, Timişoara, Muzeul Satului, Casa Americii Latine, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Balş, lucrările sale afându-se în colecţiile marilor muzee româneşti, dar şi cele private din ţară şi străinătate.