Președinte al Comisiei pentru Cultură, Arte și Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaților, parlamentarul de Olt Gigel Ştirbu cere respectarea adevărului istoric şi face zid împotriva intenţiei preşedintelui Comisiei de Muncă Adrian Solomon de a schimba proiectul său de lege care prevede declararea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei României, cu data de 9 mai.
Demersul privind respectarea adevărului istoric iniţiat de Gigel Ştirbu este susţinut de mai mulţi oameni de cultură şi istorici. „Această propunere este contrară aspectelor istorice și parcursului democratic al statului român. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a bloca promovarea unei Legi care să promoveze ziua de 9 mai ca Zi a Independenței. Solicit public susținerea din partea tuturor celor care doresc respectarea adevărului istoric și declararea Zilei Independenței în ziua în care chiar făptuitorii acestui mare deziderat românesc și-au dorit sa fie sărbătorită – anume, 10 Mai. În zilele următoare așteptăm să ni se alăture și alți susținători.”, declară Ştirbu, copreşedinte al PNL Olt.
Şi-au exprimat susținerea publică pentru Declararea Zilei de 10 Mai – Ziua Independenței României, următoarele personalități: Neagu Djuvara, istoric, veritabil om de cultură; Alin Ciupală, prof. univ. dr., Facultatea de Istorie, Universitatea București; Adrian Niculescu, conf. univ. dr., titular catedra de istorie, Facultatea de Științe Politice, SNSPA, fost consilier al ministrului culturii Ionuț Vulpescu; Vlad Nistor, prof. univ. dr., istoric; Stelian Tănase, doctor in sociologie politică, scriitor, analist politic; Andrei Țăranu, conf. univ. dr., Facultatea de Științe Politice, SNSPA; Armand Gosu, Revista ”22”, conf. univ. dr. Facultatea de Științe Politice, Universitatea București; Andrei Manolesccu, redactor-șef adjunct „Dilema Veche”; Alexandru Radu, Sfera Politicii, prof. univ. dr. Facultatea de Științe Politice, Universitatea Dimitrie Cantemir.
Proiectul de Lege pentru declararea zilei de 10 mai a fost iniţiat de către Ştirbu la finalul anului 2013, fiind semnat de 77 de deputaţi şi senatori. „Conducerea Camerei Deputaţilor a decis ca raportul pe acest proiect să fie redactat de Comisia de Muncă, pretextând că este vorba de o zi liberă, şi nu de către Comisia de Cultură, aşa cum ar fi fost normal, având în vedere că proiectul se referă la o chestiune de identitate naţională. După doi ani de trimiteri succesive între plen şi Comisia de Muncă, timp în care proiectul a primit şi aviz favorabil de la Guvern, preşedintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon, doreşte schimbarea a însăşi esenţei legii prin modificarea zilei de 10 mai cu cea de 9 mai.”, explică Ştirbu cum s-a ajuns la această dispută.
10 mai are pentru istorici o semnificaţie triplă, semnificatie care vine de la cele trei mari evenimente din istoria poporului român care s-au întamplat în această zi. La 10 Mai 1866, Carol I devine domnitor al României. Pe 10 Mai 1877, domnitorul Carol I proclama independenţa României faţă de Imperiul Otoman, iar la 10 Mai 1881 România devenea regat- este ziua încoronării primului rege al României, Carol I devine astfel suveran al Regatului României.
Pe data de 10 mai românii au sărbătorit Ziua Naţională a României din 1867 până în 1947, când a fost înlăturată monarhia, venind la putere regimul comunist.