Dragnea ne protejează de realitate, nu va mai exista libertate de exprimare

383

Cei care „defăimează social” o persoană sau un grup de oameni, riscă amenzi până la 100.000 lei, potrivit ultimei versiuni a legii susținută de PSD și inițiată de liderul acestui partid.

De acum încolo vom trebui să fim mai atenți la glumele pe care le facem în viața reală sau online. Deputații juriști au adoptat o lege scrisă de către Liviu Dragnea, privind toleranța și defăimarea socială. Oricine se consideră jignit pe criterii de vârstă, apartenență sexuală, religie, etnie sau boală, are trei ani la dispoziție să reclame în instanță și să ceară despăgubiri. Este o nouă lege a cenzurii, un „pumn în gura libertății de exprimare”, reclamă opoziția din Parlament, dar și ONG-urile.

Dacă această lege va intra în vigoare, România se va alătura țărilor precum Rusia, Turcia, Uzbekistan, Ethiopia, Cuba, China, Siria și Iran (conform topului întocmit de către ziare.com) în ceea ce privește îngrădirea libertății de exprimare.

Nu este pentru prima dată când România este criticată înafara granițelor pentru măsurile adoptate care au ca scop cenzurarea anumitor păreri sau din media.

Lawrence Claxton „Larry” Flynt, Jr., publicist și șeful editurii „Larry Flynt Publications” (LFP), care publică peste 20 de reviste, printre care revista pentru bărbați Hustler, a criticat România în urmă cu 13 ani, cu privire la cenzura care se practrică în media, deși, țara noastră a avut de suferit în trecut, tocmai datorită cenzurii și ingrădirii dreptului la liberă exprimare, un drept câștigat, consideră publicistul.

fragment din videoclipul "Jos cenzura" - Paraziții

Deocamdată în lipsa acestei legi, cenzura și îngradirea liberei exprimări se aplică în mod preferențial în societatea românească. Cel mai bun exemplu este cazul colectiv din octombrie trecut, când mai marii Bisericii Ortodoxe Române au condamnat tinerii care au asistat la concertul rock, că sunt „sataniști” și că „au ars pentru că tinerii trebuie să meargă la biserică și nu la concert rock sau club” și nici o autoritate competentă, cum ar fi Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (autoritatea unde se vor primi pe viitor reclamațiile și plângerile cu privire la legea defăimării) nu a luat nici o măsură și nu a dispus nici o sancțiune. În schimb, o altă autoritate, Consiliul Național al Audiovizualului, cea care ar trebui să apere interesele societății românești, a sancționat posturi de televiziune și radio care au atras atenția cu privire la declarațiile abjecte și demne de evul mediu ale reprezentaților BOR.

În decursul anului trecut, în Franța, țară etalon a libertății de exprimare, precum și locul unde s-au constituit pentru prima data drepturile omului încă din anul 1789, au avut loc peste 200 de procese în instanță, în care reclamanții au acuzat că au fost defăimați public prin atingerea imaginii și punerii acestora într-o situație de inferioritate în fața celorlalți. Aceste procese au fost pierdute în totalitate de către reclamanți, iar un judecător din Lyon citat de France 2, a spus că la astfel de procese a avut cel mai scurt discurs și anume că în statul pe care-l reprezintă, acest drept al liberei exprimări este primordial și nu poate fi îngrădit nici măcar de judecători.

Amendamentul a fost propus de deputatul și președintele PSD Liviu Dragnea, ințiator al proiectului de lege, care a invocat OUG 137/2000, republicată în 2014, potrivit căreia constituie contravenție, „dacă fapta nu intră sub incidența legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naționalist-sovina, de instigare la ură rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitați și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia”.