Alexandru Vișinescu își va petrece, cel mai probabil, tot restul vieții după gratii

309

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni împotriva umanităţii. La cei 90 de ani ai săi, puțin probabil să se mai bucure de libertate și… viață, la 110, când va fi eliberat.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declarat sentinţa ca fiind definitivă, inculpatul urmând să fie încarcerat în cursul zilei de 10 februarie. Alexandru Vişinescu nu s-a prezentat în sala de judecată şi şi-a aşteptat acasă pronunţarea sentinţei.

Instanţa supremă a menţinut sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti pe 24 iulie 2015, când Alexandru Vişinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare şi degradare militară pentru săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase. Ulterior, încadrarea a fost schimbată din tratamente neomenoase în infracţiuni contra umanităţii. Sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti a fost atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Înainte de a fi numit în funcţia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu a deţinut poziţii în sistemul penitenciar, activând în unităţile Mislea şi Jilava, la începutul anilor 1950.