Zeci de societăţi au solicitat calificarea elevilor pentru angajare. Vezi care sunt şi în ce meserii cer şcolarizare!

669

Operatori de maşini cu comandă numerică, agricultori culturi de câmp, mecanici auto, turnători, sudori, bucătari, electricieni sau confecţioneri textile- sunt câteva dintre meseriile pentru care agenţii economici din judeţ caută forţă calificată de muncă şi au solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt şcolarizarea în cadrul învăţământului profesional de 3 ani în anul şcolar 2016-2017. Cele 75 de cereri au vizat calificarea a peste 6100 de elevi.

Planul de şcolarizare pentru anul viitor pentru învăţământul profesional de 3 ani a fost realizat exclusiv pe baza solicitărilor venite din partea agenţilor economici din judeţ. Pentru a fi siguri că elevii ieşiţi de pe băncile şcolii cu o diplomă de calificare într-un anumit domeniu nu îngroaşe rândurile şomerilor iar calificarea lor are căutare pe piaţă, la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt s-a lucrat doar cu solicitări parafate, prin care agenţii economici solicită un număr de elevi calificaţi într-o anumită meserie, unii specificând chiar şi unitatea de învăţământ care să organizeze pregătirea viitorilor lor angajaţi. De asemenea, agenţii economici se angajează să primească în practică acei elevi, o parte asigurându-le ucenicilor echipamente de protecţie şi masă caldă.
“Planul de şcolarizare pe anul viitor s-a făcut numai pe baza solicitărilor agenţilor economici de la nivelul judeţului. Cu alte cuvinte, propunerea de ofertă de şcolarizare la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ cu clase profesionale, învăţământ de 3 ani, a cuprins solicitările agenţilor economici de forţă calificată de muncă. Am primit aceste solicitări din timp, în perioada noiembrie-decembrie, în caz că aceştia solicită calificări pentru care unităţile şcolare nu sunt autorizate, acestea să aibă timp să îşi facă documentaţia de acreditare. Printre calificările cerute sunt cele de laminorit, cu cursuri făcute special pentru angajator, cu şanse mari de angajare fiind şi cei care s-au calificat ca bucătari. Anul acesta va absolvi prima serie de 3 ani.”, ne-a declarat Vera Rachină, inspector şcolar învăţământ profesional şi tehnic- Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt.
Dacă promoţiile viitoare au şanse mari de angajare, fiind calificate la cererea angajatorilor, în ceea ce priveşte inserţia pe piaţa muncii a promoţiilor trecute, nu există nicio situaţie. “Pentru cei care au absolvit anii trecuţi, învăţământ profesional de 2 ani, nu avem o situaţie privind angajările. Monitorizarea inserţiei profesionale presupune costuri mari”, mai spune inspectorul şcolar.

75 de cereri de la viitorii angajatori

Cum societăţile se confruntă cu dificultăţi în găsirea de angajaţi calificaţi în anumite meserii, iar elevii trebuie să aibă certitudinea că atestatele nu le vor folosi doar ca mândrie că au urmat o formă de învăţământ în continuarea gimnaziului, soluţia de şcolarizare strict pe meseriile căutate este lăudabilă. Societăţi precum SCADT şi ALTUR au încheiat contracte cadru pentru toţi elevii pentru care au cerut calificare în meseriile sculer-matriţer, zidar-pietrar-tencuitor şi instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze.
În total, IŞJ Olt a primit 75 de cereri de la agenţi economici doritori să-şi formeze viitorii angajaţi, solicitările vizând circa 6100 de elevi care să fie şcolarizaţi profesional cu ofertă certă de angajare. Clasele care vor funcţiona anul viitor au fost realizate pe baza acestor solicitări, planul de şcolarizare acoperind pentru unii agenţi economici în totalitatea cererea, pentru alţii în proporţii de 70-80%, iar alte clase având semnul întrebării în privinţa completării.

În ce meserii se vor şcolariza elevii

La Colegiul Tehnic Metalurgic, învăţământul professional de 3 ani se va axa pe calificări precum: sudor, operator maşini cu comandă numerică, laminorist, metalurgist neferoase, electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, electrician exploatare joasă tensiune, electrician întreţinere şi reparaţii aparatură electrocasnică- calificări solicitate de Altur, Pop Industry, Alro, Prysmian, Termofrig, Electro-Frigo-Star, o întreprindere individuală şi un PFA.
La Colegiul Tehnic “Alexe Marin” Slatina, se vor şcolariza elevi în meseriile: operator maşini cu comandă numerică, sculer matriţer, mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto, zidar-pietrar-tencuitor, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, solicitate de Altur, Autocrisevi, Nikis Fish Distribution, Capital Auto, Mobil Taxi, Scadt şi Compania de Apă Slatina.
La Colegiul Economic “Petre S. Aurelian “ Slatina, se vor desluşi tainele meseriilor de: ospătar, bucătar, comerciant-vânzător, cerute de Top Turism Intermed şi Kaufland România- filiala Slatina.
Colegiul Naţional Agricol “Carol I” Slatina va avea clase de mecanic auto, cerute de Olt Pomp, As 2000, Sora Gila Big Service, Mes Sem, Adela, Denafel, Oltpiess.
La CT “Matei Basarab” Caracal, oferta de şcolarizare cuprinde calificări în meseriile de confectioner produse textile şi comerciant vânzător, cerute de Inoximprest, ITR; CC Cotex Coramedang, Automet Devimpex, Valdi&Co, Cosmenadi, Viodor Company, PM Marian, Install Ilias.
Colegiul Agricol “D. Petrescu” Caracal va avea clase de mecanic auto, mecanic agricol, lucrător în agricultura ecologică, agricultor culturi de câmp, calificări solicitate de Seda Service şi SCDA Caracal.
Liceul Tehnologic „Constantin Filipescu” Caracal va avea o clasă de confecţioner produse textile, cerută de Ionexim Prest.
Colegiul Tehnic Balş: lăcătuş, construcţii metalice şi utilaj tehnologic, strungar- Iac Group.
Colegiul Tehnic „N. Bălcescu” Balş: mecanic auto- calificare cerută de Autofavorabil ACG, Rocos Madgec, Gramaticu Liviu II, Ansel-Magazin, SC Ionuţ Radu Liviu Mircea, Auto Tun Cad Repair, Nordnel Service, Păun George II.
Colegiul Tehnic „Danubius” Corabia va califica elevi în meseriile de comerciant-vânzător şi electrician exoploatare joasă tensiune, cerute de Guta Cil Construct şi Axel.
Liceul „Stefan Diaconescu” Potcoava va avea o clasă de preparator produse din carne şi peşte, cerută de Spiko Meat Distribution.
Liceul Tehnologic Drăgăneşti-Olt va avea o clasă pentru calificarea de zidar-pietrar-tencuitor, cerută de Urban Activ Serv.
Liceul Tehnologic Văleni va califica 28 de elevi ca agricultori culturi de câmp, la cererea Unicam Agripit Serv şi Agro Dasmiov.
Liceul Tehnologic Tufeni va avea o clasă de lucrător culturi de câmp, la solicitarea SC Recolta SRL Tufeni.