Moarte suspectă a unui proxenet din Caracal, în Penitenciarul Craiova

1120
rețeaua a fost destructurată în 2014

Daniel Bogdan, membru al unei grupări de trafic de persoane din Caracal, condamnat la şase ani și opt luni de închisoare, a murit, sâmbătă dimineaţă, în condiții suspecte. Familia acuză un gardian de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Caracal. Administrația Națională a Penitenciarelor a dispus o anchetă internă, fiind sesizat și Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

În vârstă de doar 43 de ani, Daniel Bogdan, zis Cocoș, încarcerat la Penitenciarul Craiova pentru trafic de persoane, a decedat pe 5 februarie, familia acuzând un gardian că l-ar fi lovit cu piciorul în coloană și i-ar fi produs paralizie. Sora lui a declarant azi presei că deținutul a fost investigat medical abia după şase zile de la incident, la insistenţele familiei şi ale avocatului.

‘Fratele meu a fost lovit cu piciorul în coloană, în urmă cu două săptămâni, de un poliţist din penitenciar. De a doua zi nu a mai putut merge. A făcut o plângere la domnul comandant, a menţionat numele Mârşu Marian. Comandantul i-a rupt plângerea şi i-a spus că nu e bună. Şi i-a cerut să scrie alta în care să menţioneze că s-a lovit dacă vrea la spital. Fratele meu nu a vrut să scrie minciuni şi l-au ţinut cinci zile fără tratament’, a declarat Minodora Neacşu. Pe 26 ianuarie femeia a cerut audienţă la comandantul Penitenciarului Craiova, deținutul fiind dus pentru investigații la Spitalul Județean de Urgență Craiova, investigații care nu au arătat leziuni, iar bărbatul a fost externat. Nici după câteva zile, când a revenit la SJU Craiova medicii nu au găsit nimic în neregulă. Pe 29 ianuarie, la insistenţele familiei, bărbatul a fost dus la Spitalul Penitenciar Colibaşi, iar pe 5 februarie la Spitalul Municipal Bucureşti, unde a decedat după câteva ore.
Daniel Bogdan se afla după gratii de un an și jumătate, luna trecută acesta fiind condamnat la șase ani și opt luni de închisoare. Făcea parte alături de alte șase persoane dintr-o rețea care racola și obliga într-un apartament din Caracal să se prostitueze 13 tinere, nouă dintre ele cu vârste între 14 și 18 ani.
În septembrie 2014, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Olt, în urma unor percheziţii desfăşurate în municipiul Caracal, i-au reținut și arestat.
Daniel Bogdan mai fusese acuzat și în 2012 de aceeași infracțiune.

Cazul este cercetat atât de către procurori, cât şi de Administraţia Penitenciarelor. „Se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi purtare abuzivă”, a declarat Daniela Barbu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

Pedepse de până la 20 de ani după gratii pentru rețeaua de ,,pești” din Caracal