Zeci de schimbări apar în reţeaua şcolară pentru viitorul an şcolar. Din toamnă, mai multe şcoli şi grădiniţe se desfiinţează, unele unităţi rămân doar grădiniţe iar alte şcoli gimnaziale îşi păstrează doar ciclul primar.
Învăţământul oltean rămâne mai sărac pe an ce trece. Depopularea lasă o amprentă grea şi asupra sistemului de învăţământ, pe tot mai multe şcoli punându-se lacătul. Numărul satelor în care se mai păstrează şcoli sau grădiniţe, şi asta prin eforturile administraţiilor locale, scade de la an la an, elevii fiind nevoiţi să înveţe la şcolile de centru. Cum în unele unităţi nu se mai poate realiza nici numărul pentru predarea la simultan, primăriile au decis să nu mai suporte cheltuielile legate de funcţionare. Aşa se face că în reţeaua şcolară 2016-2017 vom avea cu 16 şcoli şi grădiniţe mai puţin.
Se vor desfiinţa:
-Slatina: GPP „Pitic deştept”
– Vulpeni: Şcoala Primară sat Gropşani
– Verguleasa: Şcoala Primară sat Căzăneşti
– Văleni: Grădiniţa cu program normal sat Mandra
– Tia Mare: Şcoala Gimnazială sat Doanca, cu clase primare şi gimnaziale
– Tia Mare: Şcoala Gimnazială sat Potlogeni, cu clase primare şi gimnaziale
– Strejeşti: Grădiniţa cu program normal sat Colibaşi
– Radomireşti: GPN sat Fripţi
– Pleşoiu: GPN sat Arceşti
– Oporelu: GPN sat Beria
– Osica de Sus: GPN sat Tomeni
– Deveselu: Şcoala Primară sat Comanca
– Cezieni: GPN sat Corlăţeşti
– Bobiceşti: GPN sat Comăneşti
– Dobrosloveni: GPN Frăsinetu
– Morunglav: GPN sat Ghioşani.
„ Sunt structuri care nu erau funcţionale de ani buni şi erau menţinute în mod artificial în reţeaua şcolară. Chiar dacă cifrele spun că s-au desfiinţat mai multe structuri, asta nu înseamnă că în acele structuri erau şi elevi. Faptul că fiecare localitate, care a solicitat, a primit microbuz şcolar, faptul că trebuie să ne încadrăm în bugetul alocat conform costului standard per elev, buget calculat în acest mod, modalitatea aceasta de a-i aduce pe copii la şcoala de centru nu înseamnă doar o reducere a cheltuielilor pentru unitatea de învăţământ, înseamnă şi o creştere a calităţii, pentru că una este să înveţe într-o clasă distinctă elevii, şi alta este să înveţe la simultan. Atunci când sunt puţini copii de genul 2-3-5 copii, şcoala este obligată să treacă la învăţământul simultan, asta însemnând mai multe clase de niveluri diferite care învaţă laolaltă. Aducând elevii la şcoala de centru, aceştia învaţă în clase distincte şi acest lucru atrage după sine creşterea calităţii în educaţie.”, a declarat Felicia Man, inspector şcolar general Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, într-un interviu acordat recent pentru „Realitatea Oltului”.
Activitate ciuntită
Unele unităţi, deşi se păstrează şi anul viitor, nu vor mai avea toate clasele. Avem şcoli primare care vor funcţiona doar ca grădiniţe. Şcoala Gimnazială Jieni, comuna Rusăneşti, cu predare până acum la ciclurile preşcolar, primar şi gimnazial, va rămâne doar grădiniţă cu program normal. Şcoala Primară Crăciunei, comuna Radomireşti, devine tot grădiniţă cu program normal. În aceaşi situaţie, în care vor mai funcţiona doar ca grădiniţe se află şi Şcoala Primară Izvoru, comuna Găneasa, precum şi Şcoala Primară „Matei Basarab” Ociogi, comuna Brâncoveni.
Acest an va fi ultimul în care vor mai funcţiona ca gimnaziale mai multe unităţi, care vor păstra activitatea de predare doar până la clasa a IV-a: Şcoala Gimnazială nr.1 Corabia, Şcoala Dienci din Vultureşti, Şcoala nr. 1 Rusăneşti, Şcoala Greci- Osica de Sus.
„Depopularea este un fenomen îngrijorător, mai ales în zona de Nord a judeţului. Avem şcoli chiar sub 50 de elevi, ceea ce înseamnă foarte puţin. Şcolile sunt dotate, frumoase, avem resursă umană pregătită pentru a preda în acele şcoli, însă acest lucru se întâmplă doar pentru 50 de copii. De la un an la altul noi pierdem elevi, fie prin scăderea natalităţii, fie prin migrarea forţei de muncă şi părinţilor împreună cu copiii în alte zone în care pot să-şi câştige existenţa. Am pierdut de anul trecut şi până acum 2.600 de copii- înseamnă extrem de mult. Numai diferenţa de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a, în fiecare an este de aproximativ 300 de copii.”, ne-a mai explicat generalul învăţământului oltean Felicia Man.
Alte schimbări
Noul an va aduce nu numai desfiinţări şi restrângeri, ci şi grădiniţe noi. Se vor înfiinţa grădiniţe cu program normal la Coteana şi în comuna Ştefan cel Mare, iar GPN Deveselu se va transforma în grădiniţă cu program prelungit.
Alte schimbări: GPN 11 Slatina va deveni structură a Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Balş, GPN 16 Slatina devine GPP nr.8, Şcoala Gimnazială nr.2 Rusăneşti va pierde numărul din denumire, Şcoala Gimnazială Bârza devine structură iar Şcoala Gimnazială „Pam M. Vizirescu” Braneţ- comuna Bârza capătă personalitate juridică, Şcoala Gimnazială Specială Balş devine Centru Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Balş.