Virusul Zika nu atacă în țara noastră… deocamdată

118

Deși a băgat spaima in aproape toată populația planetei, românii nu au deocamdată niciun motiv să se îngrijoreze în privința acestui virus.

Virusul Zika reprezintă o urgenţă privind sănătatea publică la nivel global care necesită o reacţie rapidă, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform BBC News online, dar nu reprezinta in momentul de față niciun pericol pentru Romania, a declarat marți pentru AGERPRES președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

„In momentul de față, nu reprezintă niciun pericol pentru România. Singura problema poate să fie legată de cei care călătoresc în zonele afectate din America Centrală și America de Sud, în măsura în care infecția poate să apară transmisă de țânțar și problema este legată de femeile care sunt însărcinate pentru că există o mare probabilitate a asocierii infecției cu apariția unor malformații congenitale. În cazul celor care călătoresc nu trebuie luate măsuri speciale doar că trebuie să țină cont că marea majoritate a cazurilor infectate nu știu că sunt bolnave”, a afirmat medicul.

Medicii le recomandă femeilor gravide să nu călătorească în următoarele zone afectate: Bolivia, Brazilia, Capul Verde, Columbia, Ecuador, El Salvador, Guyana Franceza, Guadelupa, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Martinica, Mexic, Panama, Paraguay, Saint Martin, Surinam, Samoa, Venezuela si Puerto Rico. Mai mult, persoanelor care au călătorit în aceste zone li se recomandă să își facă un set de analize.