Pod peste Olteţ la Oboga, lung de 126,3 m şi lat de 10m

3920

Deşi învecinate, iar distanţa dintre comunele Oboga şi Morunglav se poate parcurge în cel mult zece minute, locuitorii sunt nevoiţi să ocolească prin oraşul Balş, trecerea prin vadul Olteţului fiind accesibilă, la debit mic, doar căruţelor şi tractoarelor. Ocolul de circa 40 de km va deveni istorie, din această primăvară urmând să fie demarată construcţia unui pod din beton, de o mărime impresionantă.

Construirea unui pod care să lege comunele Oboga şi Morunglav, un vis al localnicilor care s-au obişnuit să treacă prin vad sau să ocolească prin oraşul Balş, va deveni realitate. Proiectul demarat în urmă cu circa trei ani, cu finanţare guvernamentală, a ajuns la faza de demarare a construcţiei. Panadria, câștigătoarea licitației, va începe construirea podului în februarie, dacă vremea va permite. Proiectul „Pod din beton pe DC 2A peste râul Olteț, comuna Oboga, județul Olt” are o valoare de circa 7,7 milioane lei, din care 6,7 milioane lei execuția lucrării.

Podul va avea 5 deschideri de 24 m și două fire de circulație. Lățimea părții carosabile va fi una generoasă, de 7,00 m, la care se adaugă lațimea trotuarelor 2 x 1,5 m. Podul va avea fundații indirecte, piloți forați cu lungimea de 16 m, placa de suprabetonare din beton armat și armături din oțel. Lungimea totală a podului va fi de 126,30 m, acesta având rampe în ambele capete – 400 m, în albia majoră a râului.
La Morunglav, va fi asfaltat drumul de acces spre pod, din punctul ,,Dolie”, primăriile celor două comune colaborând pentru ca investiția atât de necesară să poată fi transformată din proiect în realitate.