Paramedicii olteni se şcolesc pentru intervenţii extinse

195

Tot personalul SMURD din cadrul ISU Olt va fi pregătit să intervină pentru acordarea de ajutor medical. Cei care nu au urmat un curs se vor iniţia la Pucioasa, iar mare parte din cele peste 250 de cadre calificate vor urma cursuri de extindere a competenţelor de intervenţie, la Craiova şi Piteşti.

Viaţa a peste 5000 de olteni a fost salvată anul trecut de către echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Matei Basarab” al judeţului Olt. De rapiditatea de intervenţie a oamenilor “în roşu”, de deciziile luate în fracţiuni de secundă depinde salvarea a mii de oameni, astfel încât este foarte importantă pregătirea celor care fac parte dintr-un asemenea echipaj.
Din 2014, la pompieri nu se mai face încadrare pe maşină, obiectivul fiind ca tot personalul să deţină competenţe pentru acordarea de ajutor medical. Peste 250 de cadre ale ISU Olt au absolvit modului I, de iniţiere, urmând ca toţi cei care nu au urmat aceste cursuri să fie şcoliţi în acest an la Pucioasa- ISU Dâmboviţa. Cum pentru fiecare echipaj va trebui să existe cel puţin un paramedic cu competenţe extinse, capabil să execute mai multe manevre de cât cele obişnuite până acum, şi paramedicii cu “patalama” se vor întoarce în bănci pentru a parcurge Modului II, predate la Craiova şi Piteşti.
Anul trecut, echipajele SMURD au intervenit la 4.986 de cazuri, reprezentând 85,39% din totalul intervențiilor ISU Olt: 4959 intervenţii de prim ajutor medical și 27 intervenţii de descarcerare, pentru salvarea a 5.089 persoane – 4711 adulţi şi 378 copii.