Dotarea ISU Olt cu mijloace de intervenție, deficitară

316

Mijloacele de intervenție- tehnice și de transport pe care le au la dispoziție salvatorii atunci când solicitați să intervină pentru a ne salva viețile și bunurile sunt deficitare. Anul trecut, ISU Olt și-a înnoit parcul auto prin proiecte cu fonduri europene, unitatea reuşind să schimbe autospecialele din anii 70- 80. Necesarul a ajuns să fie asigurat doar o treime – mijloacele de transport şi 78% dotarea tehnică.

Anul trecut, pompierii olteni au primit peste 14.000 de solicitări de intervenție, stingând sute de incendii și asigurând prin echipajele SMURD asistență medicală în mii de cazuri. Au salvat bunuri de zeci de milioane și peste 5000 de persoane. În mâna echipajelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Matei Basarab al județului Olt stau salvări de vieți și bunuri, fie că sunt solicitate să intervină la incendii, descarcerări, asanare muniție neexplodată, transporturi substanțe periculoase, cazuri medicale, inundații sau chiar salvări de animale. Și cu toată importanța acestei unități, este de neimaginat cât de puțină importanță au primit ani la rândul salvatorii nu pentru a-i recompensa, ci pentru a le asigura dotarea necesară să poată să ne ofere nouă ajutor la nevoie. Minunea s-a produs anul trecut, la Slatina fiind înlocuite toate maşinile cu altele performante.

Potrivit bilanțului prezentat ieri, ISU Olt are asigurate mijloace tehnice în proporție de 78 % din necesar, iar mijloace de transport 39 % din necesar. Iar procentele mai ridicate decât anii trecuți se datorează unor dotări primite în 2015,cele mai bune și cele mai numeroase din ultimele decenii, mare parte făcute de Consiliul Județean Olt prin proiecte cu fonduri europene.

Prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, salvatorii olteni au primit în aprilie de la IGSU patru autovehicule Dacia Duster 4 x 4, iar în luna septembrie unitatea a primit prin transfer de la ISU Dolj, o autospecială pentru transport victime multiple marca Mercedes Sprinter Mantra.

Prin Programul Sectorial Mediu 2007-2013-Axa prioritară 5, unitatea a primit 2 ambarcațiuni pentru intervenție și salvare cu 2 remorci tip peridoc,3 ambarcațiuni din aluminiu cu motor cu 3 remorci peridoc și o autospecială transport scafandri tip Mercedes Sprinter care are în complet o ambarcațiune cu motor și o remorcă peridoc. Prin același program, ISU Olt a mai primit: 2 remorci pentru transportul ambarcațiunilor pneumatice, 14 bucăți ham cu vestă de salvare, 20 aparate de protecție a respirației Ariac D 2C și o motopompă de mare capacitate.

De asemenea, în cadrul Programului Operațional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 3, proiectul ,,Optimizarea capacității de intervenție în situații de urgență în regiunea Sud – Vest Oltenia” se află în desfășurare procedura de achiziție publică având ca obiectiv achiziționarea unui autovehicul cu șenile / roți tip UTV cu capacitate mare de trecere și o autofreză de zăpadă.