Președintele Iohannis a promulgat legea care interzice fumatul în spațiile publice închise

163

Președintele României Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, potrivit comunicatului președinției. Legea urmează sa fie publicata in Monitorul Oficial al României și va intra în vigoare la 45 de zile din acel moment. Legea, declarată constituțională de către CCR, interzice fumatul în toate spațiile publice închise.

Proiectul de lege care interzice fumatul în spatiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitațile sanitare, de invațămant, precum și cele destinate protecției si asistenței copilului a fost adoptat în data de 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

De la această regulă, fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță. Totodată, fumatul este permis in camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spatii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere și extinctoare si să fie amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind PSI și sa fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.

Legea interzice și comercializarea produselor din tutun în unitațile sanitare și cele de învațămant, de stat și private, precum și vânzarea la bucată a țigaretelor, țigărilor de foi și cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sanctionează cu amendă contravențională cuprinsă între 100 lei și 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sanctionează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activitații pană la remedierea situației care a dus la suspendarea activității, la a doua abatere. Savarșirea unei noi contravenții se sanctionează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Legea Antifumat a fost inițiată de deputata PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinită de mai multe ONG-uri în promovarea acestui proiect. Cristea a spus că nu a facut altceva decât să preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea și să amendeze legea, în urma unui demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene.

În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul in spațiile publice închise, în mijloacele de transport in comun și la locul de muncă