Gabi Diaconu, nostalgii sau interese electorale?

528

Apropierea alegerilor locale a creat nostalgii fostului viceprimar al Slatinei Gabi Diaconu, care şi-a repostat pe facebook mesajul electoral cu care la alegerile trecute îi îndemna pe slătineni să nu mai creadă în partide politice. Să fie oare o simplă nostalgie sau….?

Gabriel Diaconu, fost viceprimar al Slatinei, naş al unuia dintre fiii lui Bercea Mondial, reabilitat după ce şi-a ispăşit pedepsa într-un dosar de corupţie şi fost candidat independent fotoliul de primar în 2012, şi-a luat prin surprindere prietenii prin schimbarea fotografiei de profil pe un cont de socializare. Postarea publică, de altfel, reproduce un afiş electoral al candidatului independent Diaconu la funcţia de primar al municipiului, cu mesajul „Slatina, iarăşi votezi partide politice?”. Cei care îl cunosc pe Diaconu ştiu că acest mesaj nu ar putea fi unul întâmplător, tocmai acum când se dă lupta pentru desemnarea candidaţilor oficiali. Unul dintre prieteni chiar i-a comentat: „Bă, ai înebunit? Vrei iar? A început să-ţi placă”. Rămâne de văzut în fel se va implica acesta în campanie şi de partea cui, recent fiind acuzat că ar încurca iţele pe la Mişcarea Populară.
Fostul coechipier şi prieten al lui Darius Vâlcov, Gabi Diaconu a fost viceprimar în perioada 2004-2006 şi consilier judeţean în 2008-2009. A fost acuzat de abuz în serviciu, fiind învinuit că în calitate de coordonator al Direcţiei Tehnice – Compartiment Investiţii, Lucrări Publice, Licitaţii din Primaria Slatina a atribuit 18 contracte de lucrări unor firme care ulterior au subcontractat lucrările către altele unde avea interese. A fost acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de faptul că, imediat după numirea în funcţia de viceprimar (iunie 2004, n.a.), a continuat să îndeplinească şi postul de acţionar principal la firma Romprefabricate SRL Slatina, dar şi pe cea de administrator, lucru ce intra în contradicţie cu mai multe prevederi legale. Anchetatorii au stabili şi că acea comisie de evaluare a ofertelor unde Diaconu era preşedinte ar fi primit la licitaţii firme fără să le analizeze eligibilitatea, iar o parte din bani ar fi intrat în conturile firmei unde acesta încă mai activa.
Condamnat iniţial cu suspendare, acesta a ajuns după gratii în urma recursului judecat de Curtea de Apel Craiova, care l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. Gabi Diaconu a fost eliberat condiţionat în aprilie 2015.