Administraţia judeţeană a alocat sumele din TVA pentru echilibrarea buhetelor locale pe acest an. Cei peste 10 milioane lei din TVA şi impozitul pe venit au fost împărţiţi primăriilor pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital şi pentru rambursarea ratelor la împrumuturile contractelor în baza OUG 2/2015 şi OUG 46/2015 dar şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.
Împărţirea sumelor a fost făcută, a susţinut vicepreşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, pe raţionamentul asigurării resurselor necesare funcţionării autorităţilor locale. Noul buget minim de funcţionare a fost stabilit la aproape jumătate din cel gândit anul trecut de fostul ministru de Finanţe, Darius Vâcov. Adică 800.000 lei n loc de 1,5 milioane de lei.
„S-a gândit, aici, ca fiecare localitate să facă, din venituri proprii plus sumele luate din cote direct de la Finanţe, după formulă, opt miliarde lei vechi. Pentru cei care nu au reuşit să facă această sumă, Consiliul Judeţean a completat astfel încât fiecare localitate să aibă, cât de cât, un buget de funcţionare” a afirmat Oprescu.
Pentru că a mai rămas ceva bani, după ce administraţia locală şi-a făcut calculele, s-au mai alocat câte 50.000 leipentru primăriile care nu aveau venituri proprii consistente, care să depăşească împreună cu banii de la Finanţe minimum stabilit pentru funcţionare.
Cum sumele alocate au părut că nemulţumeşte pe toată lumea, vicepreşedintele CJ Olt care a condus şedinţa în absenţa şefului administraţiei judeţene, a susţinut că, în caz că se vor ivi probleme din lipsă de bani pe la primării, puşculiţa olteană s-ar putea deschide pentru acestea. În ea, s-a mai păstrat pe post de ,,bani albi pentru zile negre” vreo 5 milioane de lei care ar putea fi distribuiţi la o eventuală rectificare de buget ce va avea loc în partea a doua a anului. Evident după alegerile locale şi, după cum ne-am obişnuit, pe alte criterii decât cele de necesitate.