Centrul de promovare turistică a Slatinei, realizat anul acesta din bugetul local

350

Banii europeni pentru înfiinţarea unui Centru naţional de informare turistică la Slatina s-au dus pe apa sâmbetei, administraţia locală hotărând să nu piardă proiectul şi să-l continue anul acesta cu fonduri de la bugetul local.

Anul 2015 s-a dovedit unul greu pentru Primăria Slatina în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene. Deşi capitalei Oltului I s-au alocat circa 60% din totalul fondurilor destinate întregii regiuni Sud-Vest Oltenia pentru eficienţa energetică a blocurilor, contestarea câştigătorilor licitaţiilor şi imposibilitatea de a-I face pe proprietarii de şarpante să intre în legalitate au dus la pierderea a circa 60 de milioane de lei, fonduri europene. Cele 9 proiecte privind blocurile nu sunt singurele pentru care s-au pierdut fondurile. La Acestea se adaugă şi proiectul de realizare a centralei fotovoltaice, dar şi cel privind înfiinaţarea unui Centru de informare turistică legat la reţeaua naţională.
În perioada 19.06.2015 – 31.12.2015 se afla în implementare proiectul „Înfiinţare Centru Naţional de Informare Turistică în municipiul Slatina, judeţul Olt”, cu finanţare prin Programul Operaţiona Regional 2007 – 2013, cu o valoare de 600.000 de lei, din care 450.000 nerambursabili. Înfiinţarea acestui centru care să promoveze monumentele de artă religioasă precum Mănăstirea Strehareţi, Mănăstirea Clocociov, Catedrala, etc., Oraşul vechi şi monumentele istorice ale urbei, obiceiuri populare din zonă, festivaluri, meşteşuguri tradiţionale şi altele, s-a lovit de problem legate de infrastructura terenului unde trebuia să se construiască acest centru, probleme descoperite abia înainte de începerea lucrărilor. Zona de amplasare a fost stabilită la intrarea în municipiu dinspre Craiova, între Stadionul 1 Mai şi Hotelul Zytto.
Cum lucrarea a fost deja contractată, Primăria Slatina a solicitat rezilierea contractului de finanţare europeană şi a hotărât continuarea cu fonduri de la bugetul propriu. Consilierii locali au aprobat ieri finanţarea acestui proiect din bugetul pe 2016, cu suma de 436.310 lei, necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru sediu, mobilier şi alte dotări, echipamente IT, dotări exterioare, supraveghere, informare şi publicitate, precum şi realizarea unui site, în patru limbi de circulaţie internaţională.
Centrul va fi conectat la reţeaua naţională şi va permite celor care doresc să ne viziteze, dar şi localnicilor, să aleagă traseele şi obiectivele turistice. Aceştia vor avea la dispoziţie o hartă turistică a regiunii, o aplicaţie electronică ce îi va ajuta să identifice obiectivele turistice, căile de acces şi posibilităţile de cazare.