Bani falşi, puşi în circulaţie în Olt. Prefectul de Caraş-Severin, suspect în reţeaua de evaziune şi spălare de bani

733

UPDATE. Anchetatorii susţin că suspect în dosarul de evaziune este şi prefectul de Caraş- Severin. În jurul orei 10.30, procurorii au intrat şi în Secretariatul prefectului Miu Nicolae Ciobanu.

44 de persoane şi societăţi sunt bănuite că au sprijinit un grup infracţional organizat de spălare de bani şi evaziune fiscală. Mascaţii duc la audieri 32 de persoane bănuite că au falsificat bani, după mai multe percheziţii care au avut loc astăzi în Caraş-Severin, Timiş şi Olt.

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin au efectuat astăzi 77 de percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani.
Potrivit Poliţiei Române, vor fi puse în executare 32 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri. În locuinţele suspecţilor, anchetatorii au găsit diverse sume de bani, în mai multe tipuri de monede, şi peste 4.000 de euro falşi. În plus, suspecţii aveau în locuinţe ştampile, instrumente de falsificat bani şi cărţi de identitate contrafăcute. Indivizii erau în vizorul SRI de mai multă vreme. Potrivit anchetatorilor, bancnotele falsificate au fost plasate apoi contra cost în toate cele trei judeţe.
O persoană a fost deja arestată pentru 30 de zile, iar alte patru sunt cercetate sub control judiciar. Cu totii sunt acuzaţi că au falsificat documente şi bani pe care i-au pus în circulaţie.
La activități participă și polițiști din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Timișoara, București, Pitești, Ialomița, Cluj-Napoca, Constanța, Alba Iulia, Iași, Craiova, Suceava, Arad, Valcea, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Hunedoara, Sibiu, Mehedinți și Olt și de la Inspectoratul de Politie Judeţean Caraş-Severin, precum și specialiști din cadrul Direcției Generale Anticorupție și jandarmi.

Din cercetări a reieșit că liderul grupării ar fi condus „din umbră” întreaga activitate infracţională, cu ajutorul unor persoane apropiate, care ar fi avut sarcina să monitorizeze punerea în aplicare a dispozițiilor acestuia.De asemenea din gruparea infracțională mai făceau parte persoane care aveau diverse roluri în firmă, ca de exemplu recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă sau asigurarea legăturii între membrii grupării.

Totodată, gruparea infracțională ar fi fost sprijinită de persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari, persoane care, cu bună ştiinţă ar fi acceptat să fie înfiinţate firme pe numele sau la adresa lor sau persoane care ar fi acceptat transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale. Liderul grupării ar fi coordonat și una-două societăţi comerciale care desfășurau o activitate comercială relativ corectă şi care participa şi de regulă câştiga licitaţii având ca obiect asigurarea pazei la diferite obiective.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este de aproape 25.000.000 de lei.