Orice tip de activitate culturală, artistică, socială, cu circuit internaţional, va fi găzduită la Slatina, în clădirea fostului cinematograf Victoria. Ruina de pe strada Lipscani îşi va recăpăta strălucirea de altădată, cu finanţare norvegiană.
Din 1936 şi până prin anii 1990, în clădirea nr.42 de pe strada Lipscani, cunoscută drept fostul Cinema Victoria, au rulat filme. A fost un spaţiu destinat culturii, de o strălucire aparte, pe care şi-o va recăpăta în această vară, printr-un proiect în valoare de circa 1,7 milioane euro ce va transforma actualul monument istoric, cu o arhitecură aparte, în Atelier intercultural.
În urmă cu opt decenii, Sala Select, unde rulau filme, era frecventată de „lumea bună” a târgului, care se întâlnea la serate elegante, senzuale şi cu stil. Doamnele cu pălării, mănuşi, onduleuri permanente şi rochii lungi, strânse în talie şi cu spatele gol erau însoţite de domni eleganţi, în uniformă militară sau cu jachetă ori smochimg alb, papion şi nelipsita pălărie fedora. Glamourul anilor ’30 va fi înlocuit acum cu manifestări dedicate nu neapărat „lumii bune”, ci celor care apreciază arta, frumosul şi cultura.
Proiectul „Atelier intercultural Victoria” a fost cuprins de către Primăria Slatina în Programul anual de investiţii şi se preconizează că va fi finalizat în vară. Investiţia de reabilitare şi modernizare a clădirii este finanţată în cadrul mecanismului financiar al Spaţiului Economic European 2009- 2014 şi Mecanismului financiar norvegian 2009-2014. Bugetului fondurilor externe nerambursabile pe anul 2016 va fi supus aprobării Consiliului Local al Municipiului Slatina în şedinţa ordinară de mâine, urmând să se finanţeze din bugetul propriu cheltuielile neeligibile.
Gata de start
„Lucrările vor fi demarate imediat ce vremea va permite acest lucru, câştigătoarea licitaţiei fiind o firmă din Bacău. Începerea lucrărilor a fost întârziată de contestarea în instanţă a câştigătorului licitaţiei, termenul iniţial de finalizare fiind aprilie 2016. Primăria a solicitat şi obţinut de la Ministerul Culturii o prelungire a acordului iniţial cu două luni, procedura nefiind suspendată din vina noastră sau a constructorului, ci de lege, fiind vorba de un proces legal în instanţă. Atelierul intercultural urmează să fie finalizat în vara aceasta.”, declară Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina.
Cea care va reface clădirea fostului cinematograf Victoria este SC Phoenix Transbac SRL, firma milionarului băcăuan Costică Rusu. Cel care a contestat în instanţă rezultatul licitaţiei, întârziind astfel demararea proiectului, este Sorin Păduraru (patron Prima TV Slatina), municipalitatea respingând oferta SC Condor Păduraru SRL Slatina ca fiind neconformă.
Primul cinematograf al Slatinei, deschis în anii ’70, a intrat în patrimoniul primăriei în 2010, este situat în centrul istoric al Slatinei și este clasificat ca monument istoric de tip B. Prin implementarea proiectului Atelierul Intercultural „Victoria” se dorește nu numai reabilitarea unui monument istoric, dar și valorificarea acestuia din punct de vedere arhitectural, și redarea acestui imobil către publicul larg și includerea într-un circuit cultural internațional. Prin urmare, va fi creat un spațiu multifuncțional, unde se va organiza orice tip de manifestare artistică, socială sau culturală, cu o capacitate maximă de 200 de persoane și cu echipamente de ultimă generație.
Pentru a asigura durabilitatea funcțională și organizatorică, proiectul include şi elaborarea unui plan strategic de dezvoltare pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la punerea în funcțiune și îndeplinirea următoarele obiective: promovarea interacțiunii între diferite organizații culturale, socializare pentru membrii comunității, asigurarea accesului la manifestări culturale pentru fiecare cetățean, indiferent de posibilitățile sale financiare, facilitarea contactului cu alte instituții culturale din străinătate și dezvoltarea abilităților de a gestiona relațiile de cooperare internațională. Partenerul de proiect al primăriei este Fundația EVRIS ses, Islanda.
De la Sala Select, la Cinematograful Victoria
Istoria şi povestea acestei clădiri- monument merită să fie cunoscută de orice slătinean care îi va călca pragul. Fostul Club al Subofiţerilor „avea, în faţă, o sală de întrunire, în spate sală de popice, totul din lemn. Oficial, ştim că în 1936 clubul fusese dotat şi cu cinematograf şi devenise Sala Select, care era spaţioasă, cu mobilier adecvat şi cu funcţionare permanentă. (…) în anii ’35 – ’35, în sala Select rulau, cu aprobarea Ministerului Muncii sau a Ministerului Culturii, filme precum „Văduva veselă”, „Fantome vii”, „Veronica”…”, notează prof. Elena Sârghie, în cartea „În spatele zidurilor. Poveşti şi povestiri slătinene”.
În perioada comunistă, în clădire nu mai funcţiona Clubul Subofiţerilor, în 1955 Sfatul Popular anunţând UM 04385 Slatina că a luat decizia de a se face reparaţiile necesare şi a fi transformată în club sau local de cinematograf. Aşa a luat fiinţă Cinematograful Trianon, denumit apoi Victoria.