Sala Europa a Consiliului Judeţean Olt a găzduit astăzi două întâlniri ale reprezentanţilor asociaţiei OvidiuRo cu primarii şi directorii de grădiniţe din judeţul nostru. Tema abordată a fost încurajarea copiilor săraci să meargă la grădiniţă, cu atât mai mult cu cât proiectul demarat în urmă cu cinci ani de această organizaţie, de acordare a unui stimulent financiar acestor familii pentru a-şi trimite copiii la grădiniţă, a devenit lege. Beneficiarii programului trebuie identificați până pe 10 februarie.
Oltul şi Ialomiţa sunt primele judeţe în care a fost demarată Caravana naţională de informare a autorităţilor locale privind programul „Fiecare copil în grădiniţă”. Asociaţia OvidiuRo, împreună cu Prefectura Olt, Inspectoratul Şcolar şi Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială, a organizat astăzi sesiunea judeţeană de informare a primarilor şi directorilor de grădiniţe asupra modului de implementare a programului național privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor săraci. În Martie 2015, OvidiuRo a depus în Parlament o propunere de lege care să clarifice contextul legislativ actual și să permită autorităților publice să finanțeze costul tichetelor sociale. Propunerea a devenit lege şi a început să se aplice de luna aceasta.
Legea prevede acordarea de tichete în valoare de 50 de lei pentru copiii din familiile defavorizate pentru a stimula participarea acestora la învăţământul preşcolar, urmând ca 11.000 de copii să beneficieze de această măsură. Din aceste tichete se vor putea cumpăra produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte şi rechizite. Potrivit legii, stimulentele educaţionale se acordă copiilor săraci cu vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului şcolar curent, până la vârsta de 6 ani, împliniţi după data de 1 septembrie a anului şcolar curent. Condiţia este ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură. Tichetele sociale se acordă, la cerere, unuia dintre părinţi, reprezentantului legal al copilului sau, după caz, persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului. În schimb, copiii trebuie să frecventeze zilnic grădiniţa, iar absenţele motivate să nu depăşească 50% din zilele de grădiniţă.
Identificare pe repede înainte
,,În primul rând, îi informăm pe primari că au ieșit legea și normele și că este, relativ, o perioadă scurtă de timp, până pe 10 februarie trebuind să trimită către administrațiile județene ale finanțelor publice sumele estimate a fi necesare în proiect. Practic, ei trebuie să estimeze câți copii de 3-5 ar avea eligibili în localitate, să calculeze sumele necesare pentru achiziționarea de tichete și să solicite de la AFP această sumă. În această etapă de implementare sunt 2 actori principali: primarul, ajutat de asistentul social, și directorul grădiniței care înscrie copiii sau îi propune pe cei deja înscriși”, a declarat, pentru Realitatea Oltului, Maria Gheorghiu- director, co-fondator al Asociației OvidiuRo.
Încă din 2010, asociaţia OvidiuRo a implementat în România programul „Fiecare copil în grădiniţă”, un program de tip conditional cash transfer. În anul școlar 2014-2015, prin acest program au fost sprijiniţi 2.200 de copii din peste 40 de comunități, în 11 județe, prin acordarea de tichete sociale. Programul și-a dovedit eficacitatea prin creșterea numărului de copii dezavantajați de 3-5 ani care sunt înscriși, și au prezență zilnică, la grădiniță. În anul școlar anterior, în medie, 69% dintre copii din program, au venit la grădiniță în fiecare zi—un număr cu mult peste frecvența normală înregistrată în aceste comunități.
Activitatea asociației nu se oprește aici, odată cu preluarea de către stat a obligației de plată a acestor tichete. ,,După această caravană, spre sfârșitul lui februarie, vom avea un concurs între județe. Vom selecta 10 județe- parteneri strategici, cu care vom implementa programul complet, nu doar partea cu tichete, ci și cu rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte. Vom căuta la nivelul acestor județe soluții să putem acoperi toate costurile programului integral”, mai spune directorul Gheorghiu.
Statistici: două treimi din copiii vulnerabili nu merg la grădiniţă
Programul gândit şi implementat de OvidiuRo a avut în vedere statisticile potrivit cărora un număr mare de copii săraci nu ştiu ce-i aceea o grădiniţă. Potrivit acestora, două treimi din copiii vulnerabili de 3-5 ani din România nu sunt înscriși la grădiniță. Specialiştii arată că, pe termen lung, pentru copiii săraci, aceste discrepanțe conduc la efecte negative socio-educaționale, inclusiv dezvoltarea mai înceată a creierului și o rată mai mare a abandonului școlar.
Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, 77% din copiii din România sunt înscriși la grădiniță. Dacă analizăm procentul de copii din medii dezavantajate însă, numai 37% dintre ei beneficiază de educație timpurie formală. Ca urmare, copii săraci încep școala fără abilități de bază (de exemplu, capacitatea de a identifica primele zece cifre, forme, culori sau literele alfabetului) și mult în urma colegilor lor. România are peste 4.1 milioane de copii sub vârsta de 18 ani; cu o rată de abandon școlar de 17,4%, se estimează că, pe parcursul următorilor 20 de ani, 710.000 de copii vor părăsi sistemul educațional înainte de clasa a IX-a—dacă nu este evitată această situaţie printr-un set de acțiuni aplicabil la nivel național.
„Fiecare copil în grădiniţă” s-a bucurat de succes în determinarea copiilor săraci să ajungă pe băncile grădiniței. ,,Din experiența noastră, este suficient acest ajutor să-i aducă pe copii la grădiniță și s-a bucurat de o prezență foarte bună. Având în vedere costurile implicate, consider că este un program eficient. Ce contează foarte mult este însă și partea umană, munca de teren, în ce măsură sunt identificați toți copiii, felul cum sunt primiți de către grădinițe, de cum sunt părinții și copiii mulțumiți și de cum se rezolvă problemele punctuale apărute în fiecare localitate. Noi prezentăm prin intermediul acestei caravane și bune practici în urma celor 5 ani de pilotare, avem exemple particulare la anumite probleme și vom încerca să rezolvăm alături de autoritățile publice locale și alte probleme pe care noi nu le/am întâlnit încă și probabil că se vor ivi odată cu implementarea la nivel național.”, explică Maria Gheorghiu.